Bănci și Asigurări

Austriecii aduc 50 de milioane de euro la Asirom

31.01.2008, 18:17 24

Vienna Insurance Group, noul proprietar al Asirom, va majora capitalul asiguratorului cu 50 de milioane de euro (aproape 186 de milioane de lei).
Dupa aceasta operatiune, Asirom va avea un capital de circa 68 mil. euro (251 mil. lei).
Potrivit unui anunt publicat pe Bursa, majorarea va fi discutata in cadrul unei adunari generale a actionarilor care va avea loc la sfarsitul lunii februarie. Pe ordinea de zi figureaza si schimbarea numelui societatii in Asirom Vienna Insurance Group, la fel cum s-a intamplat si in cazul altor asiguratori de pe piata locala preluati de austrieci: Omniasig, Omniasig Life, Unita si Agras. De asemenea, Asirom isi va schimba emblema.
Recent, austriecii au operat o majorare de capital de 30 de milioane de euro si la Omni-asig, bani care au fost folositi si pentru alte companii din grup.
Preluarea Asirom de catre Vienna Insurance a fost cea mai mare tranzactie care a avut loc in piata asigurarilor in ultimii ani. Austriecii au intrat in actionariatul Asirom in iulie anul trecut, prin preluarea unui pachet de 30% din actiuni de la omul de afaceri Ioan Niculae, care controla Asirom prin intermediul grupului Interagro. Ulterior, Vienna Insurance a mai achizitionat 20% din asigurator de la Niculae, 16% - printr-o oferta publica si circa 8% de la AVAS.
In urma cu trei saptamani, grupul austriac a mai cumparat 24% din titlurile asiguratorului de la patru societati off-shore - Damrosch Trading Limited, Tarkul Estates Limited, Waterwe Ventures Limited si Yukoner Holdings Limited -, ajungand astfel la o participatie de 98,5%. Asirom este listata pe piata Rasdaq a BVB. La ultimul pret de tranzactionare, de 0,64 lei/actiune, capitalizarea companiei este de circa 112 mil. euro.
Asirom nu a publicat inca rezultatele financiare pentru 2007. In primele noua luni ale anului trecut, compania a mers pe minus, cu o pierdere de 1,6 mil. euro, in timp ce afacerile au stagnat la nivelul din primele trei trimestre din 2006, adica la 144 mil. euro.
Circa 86% din primele brute subscrise de companie provin din asigurari generale. Situatia a fost aceeasi ca in primele noua luni din 2006, cand afacerile Asirom au urcat cu mai putin de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO