Bănci și Asigurări

Austriecii de la Raiffeisen pariaza pe leasingul imobiliar pentru crestere

Austriecii de la Raiffeisen pariaza pe leasingul imobiliar pentru crestere

Mihaela Mateescu, directorul general al Raiffeisen Leasing

27.07.2007, 18:19 14

Valoarea bunurilor finantate de Raiffeisen Leasing a crescut cu 74% in primul semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, pana la 136 mil. euro.
"Ne-am bucurat de o evolutie e pietei foarte buna. Raiffeisen Leasing este un finantator traditional de vehicule comerciale, iar acest domeniu a fost extrem de bine reprezentat in primul semestru, datorita cresterii activitatilor de distributie si transport. Aceasta dezvoltare economica s-a regasit si in cifra noastra de afaceri", a declarat Mihaela Mateescu, directorul general al companiei.
Cel mai mare client al Raiffeisen Leasing este lantul hotelier Continental, cu care compania a semnat la inceputul acestei luni doua contracte de tip sale&lease back pentru doua hoteluri, in valoare totala de 18,4 mil. euro. Aceste contracte de leasing imobliar presupun vanzarea unui imobil, vanzatorul pastrandu-si dreptul de folosinta a acestuia in schimbul unei chirii. Vanzatorul isi asigura astfel fondurile necesare dezvoltarii afacerii.
Potrivit directorului general adjunct al Raiffeisen Leasing, Robert Pintelie, compania isi va consolida in acest an parteneriatul cu lantul Continental. "Este posibil ca pana la sfarsitul anului sa mai semnam un contract de tip sale&lease back sau sa finantam constructia unui hotel", afirma Pintelie.
Dupa semnarea contractelor pentru hotelurile Continental, ponderea leasingului imobiliar in portofoliul Raiffeisen Leasing a crescut de la 1% in prima jumatate a anului trecut la 5% in primul semestru al acestui an. Finantarile pentru vehicule detin 77% din portofoliul companiei, iar cele pentru echipamente - 18%.
In acest an, strategia companiei consta in majorarea ponderii leasingului de echipamente, a celui imobiliar si a finantarilor acordate municipalitatilor.
Despre leasingul imobiliar, Michael Hackl, managing director al Raiffeisen Leasing International, spune ca acesta ar trebui sa constituie 20-30% din portofoliul companiei, dupa modelul companiilor din tarile dezvoltate.
Raiffeisen estimeaza ca va finanta anul acesta achizitia de bunuri in valoare de 240-250 mil. euro, fata de 165 mil. euro anul trecut. "Valoarea depinde foarte mult si de contractele semnate cu sectorul public", afirma Mihaela Mateescu. In prezent, aceste contracte reprezinta 1% din afacerile companiei. Cea mai mare parte a finantarilor acordate de Raiffeisen Leasing merg catre IMM-uri (61%) si corporatii (35%), contractele semnate cu persoane fizice avand o pondere de 3%.
Raiffeisen Leasing va deschide in septembrie o sucursala in Republica Moldova, investitia initiala fiind de 500.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO