Bănci și Asigurări

Austriecii de la VIG au subscris prime de 302 milioane de euro in noua luni

Austriecii de la VIG au subscris prime de 302 milioane de euro in noua luni

Radu Stanescu, vicepresedintele Omniasig: "In primele noua luni, veniturile din prime ale Omniasig au atins 617,8 milioane de lei (187 mil. euro - n. red.), reprezentand o crestere de 68% fata de rezultatele consemnate in intervalul ianuarie-septembrie 2006."

15.11.2007, 17:59 40

Austriecii de la Vienna Insurance Group (VIG), cel mai mare grup de pe piata locala a asigurarilor, au subscris in primele noua luni prime brute in valoare de 301,7 milioane de euro, in crestere cu 80% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Pe asigurari generale, afacerile grupului au urcat cu 83%, pana la 291 milioane de euro, in timp ce asigurarile de viata au urcat cu 27%, pana la 10,7 milioane de euro.
Profitul brut inregistrat pe piata locala a urcat la 4,4 milioane de euro in primele noua luni ale anului, cu aproape 30% mai mult decat in aceeasi perioada a lui 2006, potrivit raportului prezentat de grup la Viena.
Veniturile totale pe primele noua luni au urcat la 232,3 milioane de euro, cu 59% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Cheltuielile au urcat cu un ritm usor mai mare, de 60%, pana la 227,9 de milioane de euro. Grupul noteaza o usoara imbunatatire a indicatorului cost/venituri, pe seama "realizarii de economii de scara".
Vienna Insurance Group (VIG) opereaza pe piata locala cinci companii de asigurari - Omniasig, Omniasig Life, Unita, Agras si Asirom.
Omniasig estimeaza ca va subscrie in acest an prime de asigurare in valoare de 800 mil. lei, in crestere cu 50% fata de nivelul de 536,1 mil. lei din 2006.
"In primele noua luni, veniturile din prime au atins 617,8 mil. lei (187 mil. euro, doar pentru Omniasig - n. red.), reprezentand o crestere de 68% fata de rezultatele consemnate in intervalul ianuarie-septembrie 2006", a declarat vicepresedintele Omniasig, Radu Stanescu, citat de Mediafax.
Austriecii au preluat recent controlul Asirom, dupa ce au cumparat in doua transe un pachet de 50,2% din actiuni. Potrivit raportului prezentat bursei de la Viena, grupul va derula "in curand" o oferta pentru preluarea participatiilor actionarilor minoritari, dupa cum prevad reglementarile locale. Incluzand afacerile Asirom, VIG estimeaza ca a ajuns sa controleze 27% din piata asigurarilor din Romania. Pe de alta parte, grupul a luat recent decizia de a transfera intregul portofoliu de afaceri al Agras, o subsidiara specializata in vanzarea de asigurari agricole, catre Omniasig, compania urmand cel mai probabil sa fie inchisa. Acesta este primul pas facut de austrieci in directia restructurarii afacerilor pe piata locala.
Valoarea daunelor platite de VIG in Romania a urcat, in perioada ianuarie - septembrie, cu aproape 66%, la peste 138 mil. euro. "In Romania rata daunei a crescut cu 1,4 puncte procentuale, la 62,5%, pe fondul influentei politelor auto", precizeaza raportul grupului. O astfel de tendinta s-a remarcat de altfel la nivelul intregului sistem.
Grupul german Allianz - principalul competitor al austriecilor in regiunea Europei Centrale- a raportat o crestere semnificativa a ratei daunei pe piata locala. Oficialii Allianz-Tiriac subliniau inca de anii trecuti presiunea pusa de cresterea daunelor in domeniul auto, iar compania chiar a luat decizia de a schimba metodologia de calcul pentru politele CASCO, pentru a gestiona mai bine riscurile. Allianz-Tiriac ramane cea mai mare companie de asigurari de pe piata locala, cu prime brute subscrise de 279 mil. euro la septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO