Bănci și Asigurări

Austriecii schimba din nou presedintele executiv al BCR, cu un bancher de la Barclays

Austriecii schimba din nou presedintele executiv al BCR, cu un bancher de la Barclays
18.04.2008, 20:27 33

Austriecii de la Erste Bank se pregatesc sa numeasca un nou CEO la BCR, pe Dominic Bruynseels, care va pune capat interimatului asigurat de Manfred Wimmer din decembrie 2007.
Belgianul Bruynseels, 48 de ani, a lucrat incepand din 1980 pentru grupul britanic Barclays, in ultimii ani detinand functia de CEO al Barclays Africa & Middle East. Din vara lui 2005 si pana in vara lui 2007 a fost in paralel director executiv si membru in boardul ABSA Bank, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Africa de Sud in care Barclays a cumparat un pachet de aproape 54% din actiuni. In august 2007, bancherul a fost numit senior executive director pentru piete emergente in cadrul Barclays, fiind mutat in Dubai.
Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, s-a ocupat personal de selectia candidatilor pentru pozitia de presedinte executiv al BCR, iar cautarile au durat mai multe luni de zile. In februarie, Treichl declara pentru ZF ca isi dorea sa gaseasca un bacher roman care sa preia conducerea bancii. "CEO-ul BCR nu trebuie sa fie doar un bun bancher, ci este foarte important sa fie o personalitate reconoscuta in tara, care sa poata interactiona foarte bine cu publicul. Totusi, nu cred ca ar fi o mare problema ca banca sa fie condusa de un strain." Surse bancare au afirmat ulterior ca pe lista scurta a lui Treichl au figurat nume ca Misu Negritoiu (ING), Dan Pascariu(UniCredit) sau alti bancheri romani.
In cele din urma, seful Erste a optat pentru un expat - Dominic Bruynseels. Viitorul CEO al BCR are o experienta indelungata in retail banking, castigata inclusiv in Marea Britanie, unde si-a inceput cariera la Barclays de la nivel de sucursala.
Bruynseels va fi al patrulea presedinte executiv al BCR de la infiintarea bancii, dupa Ion Ghica, Nicolae Danila si Manfred Wimmer, care a asigurat interimatul dupa demisia lui Danila de la 1 decembrie 2007. Danila s-a retras dupa sapte ani la conducerea BCR, unul dintre motive tinand de diferentele de viziune strategica dintre el si austrieci.
Wimmer, fost director de strategie al Erste si responsabil cu proiectul participarii la privatizarea BCR, se ocupa deja de programul de integrare al celei mai mari banci romanesti, insa nu si-a dorit functia de CEO pe termen mai lung, cu tot cu ipostaza de persoana publica, preferand sa revina la munca sa anterioara de la Viena. Mandatul lui Wimmer la sefia BCR ar urma sa se incheie astfel inainte de jumatatea anului, cand era prevazuta finalizarea programului de integrare a BCR in grupul Erste. Treichl afirma luni ca mare parte din program a fost parcursa.
Bruynseels va prelua astfel o banca aflata inca in proces de restructurare, inclusiv la nivel de personal, si care are de facut fata in acelasi timp unei competitii din ce in ce mai dure pe piata.

Dominic Bruynseels, 48 de ani
1995-1996 - sef de retea si operatiuni la Barclays Marea Britanie
1997-1999 - director financiar la Barclays Africa, Caraibe, Orientul Mijlociu si America Latina
2004 - CEO al Barclays Africa& Orientul Mijlociu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO