Bănci și Asigurări

AVAB scoate la vanzare actiuni Finansbank si Libra Bank

08.03.2004, 00:00 115



Mizati pe potentialul sistemului bancar si pe profitabilitatea pe care ar putea-o obtine bancile in viitor? Aveti la dispozitie o "paleta" destul de mica de actiuni de vanzare ale bancilor? Mai exact doar titluri ale bancilor listate pe piata de capital.



De saptamana viitoare, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare va scoate la vanzare doua pachete de actiuni - la Finansbank Romania si la Libra Bank - in incercarea de recupera o parte din creantele detinute de persoana fizica Popa Viorel.



La Finansbank va fi scos la vanzare un pachet de 307.560 de actiuni, cu pretul de pornire de 6,612 miliarde de lei, in timp ce la Libra Bank sunt de vanzare 1.882.800 actiuni pentru un pret initial de pornire de 1,882 miliarde de lei.



Licitatia va avea loc pe 18 martie. Garantia de participare la licitatie este de 30% din valoarea totala a actiunilor pentru care ofertantul liciteaza.



Si Libra si Finansbank sunt banci cu cote de piata mici, de sub 1%, dar cu ambitii cel putin dupa cum arata strategiile viitoare asa cum sunt ele prezentate de oficialii lor.



La Libra, banca controlata de fondul american de investitii Broadhurst, administrat de New Century Holdings (NCH), obiectivele principale vizeaza cresterea cotei de piata pana la 1% si deschiderea in urmatorii cinci ani a inca 50 de unitati bancare. Banca are in prezent opt sucursale si agentii. Libra a fost preluata indirect anul trecut de mai multe societati controlate de fondul american. Activele bancii la finalul lunii septembrie a anului trecut erau de 903 miliarde de lei, in crestere cu 24% fata de inceputul anului.



Strategia de crestre a cotei de piata a bancii se va baza in special pe segmentul de retail si al intreprinderilor mici si mijlocii, segmente spre care s-au orienat in ultimii ani tot mai multe baci de pe piata romaneaca.



Banca a stat in conserevare cea mai mare parte a anului trecut, pentru lichidizarea activelor si finalizarea tranzactiei de preluare, fapt ce a generat pierderi. La jumatatea anului trecut pierderea inregistrata era 15,6 mld. lei. Banca ar urma sa inregistreze profit, potrivit presedintelui sau, incepand din anul 2005.



Parte a FIBA Group, care detine investitii de peste 100 mil.$ in Romania, Finansbank Romania a inregistrat, in 2003, conform datelor preliminare, un profit net de 59,9 mld. lei, comparativ cu 40,4 mld. lei la sfarsitul anului 2002.



Banca mama din Turcia Finansbank AS controleaza 64,44% din capitalul filialei din Romania. Un pachet de 4,38% din actiunile bancii este detinut de compania Finans Leasing Romania, iar restul de 31,18% din capital se aflaa in proprietatea mai multor persoane fizice si juridice.



Actionarii bancii urmau sa ia in discutie in februarie o majorare a capitalului social cu 100 mld. lei, de la 374,7 mld. lei la 474,7 mld. lei, prin aport in numerar al actionarilor bancii.



Banca detine o retea teritoriala formata din 16 sucursale. In cursul acestui an, Finansbank va lansa, cel putin dupa cum spun acum oficialii bancii, noi tipuri de carduri bancare si va dezvolta o retea proprie de bancomate (ATM-uri) si POS-uri.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO