Bănci și Asigurări

AVAS trece prin sita cei 11 investitori care au trimis scrisori de intentie pentru BCR

14.07.2005, 18:49 13

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) urmeaza sa anunte in zilele urmatoare lista scurta a numelor de banci acceptate in cursa pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al BCR, in functie de respectarea de catre candidati a conditiilor impuse prin anuntul de privatizare publicat in presa internationala.

Principalul criteriu de pre-calificare este ca investitorul strategic sau cel putin unul dintre investitorii care participa intr-un consortiu sa fie o institutie financiar-bancara internationala reputata. Dintre cei 11 investitori care au trimis scrisori - Banco Comercial Portugues, Erste Bank, Deutsche Bank, BNP Paribas, KBC Belgia, Dexia, Texas Pacific Group/Citigroup Venture Capital International, ABN AMRO, Fortis, Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa - consortiul american format din doua fonduri de investitii, Texas Pacific/Citigroup Venture Capital, se arata greu de incadrat in categoria "institutie financiar-bancara reputata", in ciuda fortei financiare puternice.

Tocmai din acest motiv, AVAS a solicitat opinia Bancii Nationale in cazul fiecarui investitor care a trimis o scrisoare de intentie

Pe de alta parte, exista discrepante vizibile intre forta financiara a competitorilor, care pot fi impartiti in trei grupe: banci mari, cu active care tind spre 1.000 mld. euro (BNP Paribas, Deutsche Bank, ABN Amro), banci de talie medie, in jur de 250-500 mld. euro (Fortis, Dexia, KBC, Intesa), iar restul sunt banci de talie mai mica in comparatie cu celelalte (Erste Bank, Banco Comercial Portugues, Banca Nationala a Greciei). Este de asteptat ca perdantii in cursa pentru BCR sa se reorienteze ulterior spre CEC, o alta tinta tentanta pentru grupurile care tin sa intre pe piata fiind Banca Transilvania.



Banca Intesa: oferta discreta, cu alternativa preluarii unei banci mai mici

Banca Intesa, cea mai mare banca italiana dupa valoarea activelor (circa 265 mld. euro), ia in considerare si varianta preluarii unei banci romanesti mai mici, care sa fie dezvoltata in timp, potrivit planului de afaceri pe perioada 2005-2007 aprobat ieri la Milano de Consiliul de Administratie.

Documentul confirma faptul ca Romania reprezinta una din pietele tinta pentru extinderea grupului italian in estul Europei, alaturi de Turcia si Ucraina. Achizitionarea unor banci in pozitia de lider pe pietele respective este conditionata in masura in care "conditiile justifica investitia". Altminteri, Intesa inclina spre cumpararea unei banci mai mici.

Anul acesta, Intesa si-a demonstrat din plin interesul pentru regiune, cumparand trei banci, in Serbia si Muntenegru, Bosnia-Hertegovina si in Federatia Rusa.

In ceea ce priveste participarea in cursa pentru BCR, Banca Intesa nu a facut mult zgomot, spre deosebire de alti competitori, precum conationalii sai de la UniCredito, care intre timp au si abandonat proiectul din cauza fuziunii cu HVB.

La inceputul acestui an, oficialii bancii afirmau ca Romania este in mod cert inclusa pe harta expansiunii grupului in regiune, ceea ce confirma si planul de afaceri pe urmatorii doi ani.

Valoarea activelor si experienta in retail i-ar permite grupului Intesa sa candideze cu usurinta pentru preluarea BCR, insa atitudinea italienilor nu se arata prea hotarata.

De cativa ani, Intesa ofera servicii pentru clientii italieni prin intermediul unei reprezentante deschise in cadrul sucursalei Bucuresti a HVB Bank.

La sfarsitul lui 2004, Intesa detinea active de 17,3 miliarde de euro in regiunea Europei Centrale si de Est, acoperind cinci piete cu o retea de 692 de unitati. Grupul se plaseaza astfel pe pozitia a opta in regiune, activele sale in regiune reprezentand jumatate din cele ale liderului, HVB Group, insa asigurandu-i un avans semnificativ fata de concurenti precum Citibank, ING, Commerzbank sau ABN Amro.



BNP Paribas: interes pentru toata regiunea

Unul din cele mai puternice grupuri financiare europene, cu active de peste 906 miliarde de euro, BNP Paribas a confirmat interesul pentru BCR trimitand o scrisoare de intentie. La inceputul anului, divizia sa specializata in credite de consum, Cetelem, a intrat pe piata cumparand firma Credisson.

"Suntem atenti la toate oportunitatile de achizitii care pot fi interesante pentru noi. Urmam o strategie de dezvoltare prin achizitii peste tot in Europa", a declarat pentru ZF Carine Lauru, purtator de cuvant al BNP Paribas.

Ea spune ca este prea devreme pentru a oferi detalii legate de planurile bancii franceze in cazul in care ar castiga competitia pentru BCR.

Preluarea celei mai mari banci romanesti ar reprezenta pentru BNP patrunderea pe piata de retail din Europa Centrala si de Est, in conditiile in care in prezent nu conteaza in aceasta zona aflata in plin proces de crestere a industriei bancare.

Pe de alta parte, eventualul succes al BNP ar conduce la o pozitie dominanta a capitalului francez in sistemul bancar romanesc, avand in vedere ca Societe Generale detine deja 13,5% din piata, iar BCR are o cota de aproape 26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO