Bănci și Asigurări

Aviva si Medicover au intrat pe piata asigurarilor private de sanatate

18.02.2005, 00:00 40

Aviva Asigurari de Viata Romania si Medicover au lansat ieri primul produs de asigurari private de sanatate din Romania realizat in parteneriat intre o companie de asigurari si un furnizor de servicii medicale.
Medicover se asteapta ca efectele lansarii Vero pentru performanta financiara a companiei sa fie vizibile mai ales in 2006 si 2007. Pentru acest an, Medicover preconizeaza o "crestere importanta", a declarat Gabriel Ionescu, managing director al Medicover.
Produsul se numeste Vero, are rolul de a completa asigurarea publica si este conceput pe ideea responsabilizarii clientului, si nu doar a companiei de asigurari sau a furnizorului de servicii medicale. Astfel, pe langa prima lunara, contractul prevede efectuarea de catre client a unor co-plati pentru anumite servicii.
Prima se calculeaza in functie de varsta, sexul si factorii de risc specifici fiecarui client. Potrivit lui Gabriel Ionescu, o femeie de circa 35 de ani, care ar opta pentru achizitionarea unui pachet mai restrans de servicii, ar avea de platit, lunar, in jur de 17 euro, dar suma ar putea ajunge si la 50-70 euro/luna in cazul unui pachet extins.
Comparativ cu un abonament, care nu ofera decat servicii de tratament ambulator (investigatii de diagnostic, controale anuale etc.), dar in numar nelimitat, asigurarea privata acopera o paleta de servicii mai larga (tratament ambulator, spitalizare, recuperare, diagnostic etc). In schimb, numarul de servicii este limitat in cadrul asigurarii private de sanatate.
Vero, care va fi disponibil atat ca asigurare individuala, cat si ca asigurare de grup, se adreseaza cu precadere clientilor bucuresteni. Capitala este piata cea mai mare, in care consumatorii manifesta cel mai mare grad de intelegere a conceptului de asigurare privata de sanatate, a explicat Gabriel Ionescu. In plus, a adaugat directorul, majoritatea abonatilor Medicover provin din Bucuresti.
Sistemul Vero presupune existenta unui centru de coordonare, pentru gestionarea accesului si a alegerii caii de acces in sistem (urgenta, medic generalist, medic specialist ), a unui manager de caz (medicul care preia pacientul, stabileste planul terapeutic, urmareste implementarea si raportul cost-eficienta), precum si monitorizarea feedback-ului prin serviciul de relatii cu clientii.
La Medicover lucreaza in prezent 250 de medici. Pe langa acestia, compania beneficiaza de serviciile a 120 colaboratori.
Pentru ingrijirea tertiara, adica pentru tratarea cazurilor care necesita spitalizare, Medicover are incheiate contracte sau este in curs de finalizare a unei intelegeri pentru rezerve private cu circa sapte spitale din sectorul public, printre care Fundeni, Sf. Pantelimon, Polizu, Colentina si Grigore Alexandrescu.
Furnizorul de servicii medicale are in plan si deschiderea unui spital privat propriu. Potrivit lui Gabriel Ionescu, terenul necesar va fi achizitionat in cursul acestui an.
Carl Boehr, presedinte si CEO al Aviva Asigurari de Viata, a declarat ca Aviva si Medicover s-au pregatit mai mult de un an "pentru a dezvolta oferta de produse si strategii de marketing" asociata parteneriatului. Pentru a determina oportunitatea lansarii unui produs de asigurare privata de sanatate, cele doua companii au apelat anul trecut la serviciile Mednet in vederea realizarii unei cercetari de piata, pe un esantion format din clienti ai celor doua firme.
Studiul a aratat ca 65,2% dintre persoanele chestionate sunt nemultumite de actualul sistem public de asigurari de sanatate si ca 89,7% dintre companiile intervievate considera oportuna contractarea de asigurari de private de sanatate pentru angajati. In cadrul aceluiasi studiu, s-a stabilit ca persoanele care au apelat la o clinica sau la un spital de stat au cheltuit, in medie, in 2004, 11.070.000 lei pentru plati informale.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO