Bănci și Asigurări

Azi se deschid ofertele tehnice. Urmeaza analiza ofertelor de pret

21.10.2005, 17:52 30

Comisia de privatizare a BCR incepe astazi deschiderea ofertelor tehnice depuse de cei sapte investitori care concureaza pentru preluarea pachetului majoritar de aproape 62% din actiuni.

Dupa analizarea ofertelor tehnice, bazate in principal pe planurile de afaceri propuse pentru dezvoltarea BCR, urmeaza etapa deschiderii ofertelor financiare. Comisia de privatizare va aplica, asupra acestora, grila de punctaj si va anunta, public, numele celor doua banci, care vor fi selectate pentru a incepe negocierile.

Conform strategiei de privatizare, in structura grilei de evaluare a ofertelor pretul oferit de catre potentialii cumparatori pentru actiunile BCR detine o pondere de 90%, iar oferta tehnica reprezinta numai 10%.

Documentele de participare depuse de Dexia, Erste Bank, BNP Paribas, Banco Comercial Portugues, Deutsche Bank, Banca Nationala a Greciei si Intesa au fost verificate in sedinta de marti a Comisiei de privatizare, in prezenta reprezentantilor tuturor investitorilor.

AVAS detine 36,88% din capitalul BCR, si are dreptul sa rascumpere, in cadrul procesului de privatizare, participatia de 25% plus doua actiuni detinuta in mod egal de BERD si IFC, incepand din anul 2003. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) detin circa 30% din actiunile BCR, iar angajatii bancii au in proprietate 8% din titluri.

BCR este cea mai mare banca din Romania, avand active de 7,3 miliarde de euro la jumatatea acestui an.

Intre timp, BCR continua extinderea retelei de retail, numarul unitatilor fiind programat sa ajunga la 350 pana la sfarsitul acestei luni.

In ultimele saptamani, banca a deschis inca sase unitati, in Ploiesti, Busteni, Calarasi, Deva, Oradea si Bucuresti.

BCR incepe astfel sa-si dubleze prezenta si in orasele mai mici, precum Calarasi sau Deva, acopera zona principalelor statiuni montane de pe Valea Prahovei, in timp ce in Bucuresti numarul unitatilor a ajuns la 54.

Majoritatea investitorilor care si-au anuntat public intentiile privind BCR in cazul preluarii - precum Deutsche Bank sau Dexia - sunt de acord ca este nevoie de continuarea procesului de extindere a retelei teritoriale, mergand pana la dublarea celei actuale.

Pe de alta parte, bancile competitoare au rezerve in ceea ce priveste utilitatea spatiilor foarte mari pe care le detin mai ales sucursalele judetene ale BCR, acestea ridicand probleme de eficienta. Totusi, perspectiva extinderii gamei de servicii din oferta bancii, precum si a numarului de angajati adusi in fata ghiseului, pentru lucru direct cu clientela, ar urma sa rezolve in timp aceasta problema.

Potrivit expertilor din domeniul imobiliar, BCR are cea mai valoroasa retea de sedii si proprietati dintre toate bancile de pe piata.

Valoarea este data atat de numarul si marimea proprietatilor, cat si de pozitionarea acestora, care asigura un pret bun pe metru patrat de proprietate.

Potrivit informatiilor din piata, BCR detine aproximativ 250 de proprietati in diferite orase din tara, valoarea acestora fiind estimata in jurul a 300 de milioane de euro.

Avantajul spatiilor detinute de BCR este reprezentat, potrivit analistilor pietei imobiliare, de locatia foarte buna, in cea mai mare parte fiind vorba de locatii centrale, cum este si cazul celei din zona Piata Universitatii.

In plus, portofoliul BCR include si multe centre de training si de odihna pentru angajati. In ultimii ani, banca a derulat o strategie de rentabilizare a portofoliului sau de proprietati imobiliare. Astfel, o parte dintre proprietati au fost vandute, iar cele mai bune dintre locatiile neutilizate au fost inchiriate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO