Bănci și Asigurări

Banc Post primeste darul grecilor

19.12.2001, 00:00 21



Banc Post va acorda credite companiilor mici si mijlocii romanesti prin intermediul unei linii de finantare, in valoare de 10 milioane de dolari, obtinuta de la Banca Marii Negre pentru Comert si Dezvoltare (BMNCD).

Firmele care vor obtine finantari in cadrul acestei linii de credit trebuie sa indeplineasca anumite criterii referitoare la dimensiune, conditii de operare si situatie financiara.

Creditele se vor acorda pe termen scurt - maxim 12 luni sau mediu - maxim 5 ani, cu posibilitatea existentei unei perioade de gratie de pana la un an.

Suma maxima acordata unei firme este de un milion de dolari, dobanda fiind intre 10% si 12% pe an, in functie de termen.

Creditele pe termen scurt sunt destinate, potrivit informatiilor bancii, productiei, serviciilor, activitatilor de leasing, cumpararii de actiuni sau pot fi utilizate sub forma de capital circulant pentru comertul cu amanuntul.

Creditele pe termen mediu vor putea fi folosite pentru investitii, lucrari de extindere si modernizare.

Aceasta linie de 10 milioane de dolari reprezinta cel de-al doilea si cel mai mare proiect derulat de BMNCD in Romania, pentru sprijinirea sectorului IMM-urilor.

In anul 2000, BMNCD a participat cu 4 milioane de dolari la Fondul de Capital pentru IMM-urile din regiunea Balcanica (Romania, Bulgaria, Albania), a carui valoare totala s-a ridicat la 25 milioane dolari, printre ceilalti co-parteneri numarandu-se IFC sau USAID.

Banca Marii Negre pentru Comert si Dezvoltare este o institutie financiara internationala ale carei tari membre sunt: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Romania, Rusia, Turcia, si Ucraina.

Banc Post este cea de-a doua banca care a deruleaza o linie de finantare de la BMNCD, prima fiind Demirbank Romania.

BMNCD are sediul in Salonic-Grecia si are un capital social de 1,4 miliarde dolari. BMNCD sustine dezvoltarea economica si cooperarea regionala prin finantarea de proiecte si tranzactii comerciale ale companiilor publice si private din tarile sale membre.

De la inceputul operatiunilor bancii in anul 1999 si pana in prezent au fost aprobate 25 de facilitati de creditare, a caror suma totala depaseste 150 milioane dolari, valoarea totala a proiectelor astfel finantate depasind 450 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO