Bănci și Asigurări

Banca Carpatica vrea sa preia Atlassib Asigurari

16.01.2004, 00:00 45



Banca Comerciala Carpatica, cu sediul central in Sibiu, intentioneaza sa preia anul acesta societatea de asigurari Atlassib Asigurari controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea. Chiar daca nu a oferit informatii despre valoarea exacta a acestei tranzactii, Nicolaie Honta, presedintele Carpatica, spune ca aceasta este cuprinsa in planul de investitii pe 2004 care se ridica la peste 2 milioane de euro.



Plecand de la cota de piata pe care o are Atlassib Asigurari, destul de mica, tranzactia ar putea sa se invarte in jur de cateva zeci de mii de euro. Potrivit ultimelor cifre oficiale, in 2002 activul net al societatii de asigurari era de 39 miliarde de lei, primele brute incasate de 500 milioane de lei, iar profitul brut raportat de un miliard de lei.



"In urma preluarii vom schimba, pe langa strategie, si numele societatii de asigurari in Carpatica Asig. Aceasta decizie se inscrie in politica noastra de a ne promova ca grup financiar. Avem banca, societatea de brokeraj Carpatica Invest si acum intram in asigurari", afirmat pentru ZF Nicolaie Hoanta.



Societatea de asigurari este detinuta de Ilie Carabulea care la randul sau detine un pachet de aproape 36% din actiunile Carpatica.



In 2002 Carpatica a preluat si controlul societatii de brokeraj SibInvest intr-o tranzactie estimata tot la cateva zeci de mii de euro.



Carpatica a obtinut, anul trecut, un profit brut de 151 miliarde lei, in crestere cu 40% fata de rezultatul inregistrat in 2002, ceea ce va permite acordarea de dividende pentru prima data de la infiintare.



Consiliul de Administratie a convocat pentru 31 ianuarie Adunarea Generala a Actionarilor, avand pe ordinea de zi propunerea de majorarea a capitalului bancii cu 250 miliarde lei (aproximativ sase milioane de euro), prin subscriptie publica, dupa exercitarea dreptului de preferinta a actionarilor existenti.



"Majorarea de capital este destinata sustinerii programului strategic de crestere a bancii, conform caruia BCC va trebui sa detina o cota de piata de 1,5% in 2007. Este posibil sa ne intindem cu majorarea de capital pana in 2005, sau cu alte cuvinte sa facem majorarea treptat", mai spune oficialul bancii..



Pentru acest an, Carpatica are prevazut un program investitional de peste doua milioane euro, pentru extinderea retelei teritoriale cu zece unitati, achizitionarea a 30 de bancomate si dezvoltarea activitatii de carduri. Planul de investitii din 2004 este practic la jumatate fata de cel din 2003, dar anul trecut banca si-a construit sediul central.



Carpatica are un capital social de 475 miliarde lei, tilturile emise de banca fiind listate pe piata bursiera Rasdaq. Ultima majorare a capitalului a avut loc la sfarsitul anului trecut, cand actionarii au aprobat includerea unor rezerve de 70 miliarde lei. Actiunile bancii, listate de mai bine de trei ani pe piata Rasdaq, sunt printre cele mai lichide titluri. Pretul actiunilor oscileaza de mai multa vreme in jur de 21.000 de lei. La acest pret capitalizarea bursiera a ajuns la 29 milioane de dolari. Anul trecut pe piata de capital au avut loc mai multe tranzactii prin care pachete importante de actiuni si-au schimbat proprietarii. La un moment dat a existat chiar suspiciunea legata de o preluare ostila, dar conducerea bancii a negat tot timpul ca ar avea cunostiinta despre asa ceva.



Cel mai mare pachet de actiuni este detinut de Ilie Carabulea care controleaza 35,75% din capitalul bancii. Ceilalti actionari sunt Albu Aurel - 9,96% din actiuni, Tanase Corneliu - 9,82%, Olivo Lucio - 7,85%, Euroconf - 7,85%, Olivo Gian Antonia - 6,52%. Restul actiunilor se afla in proprietatea micilor actionari.



"La finalul anului trecut, administratorii BCC au aprobat strategia bancii pentru perioada 2004-2007, care prevede situarea printre primele zece banci comerciale, crearea unui grup financiar puternic, mentinerea sediului central in Sibiu si pastrarea controlului bancii de interesele actionarilor romani, in special sibieni", a mai afirmat Hoanta.



Carpatica are putea fi una dintre tinte pentru posibilii investitori in sistemul bancar romanesc, reteaua teritoriala si expunerea mare in zona Banatului fiind printre atuurile sale.



La finele anului 2003, BCC avea 41 unitati si a atins un volum al activelor de 2.850 miliarde lei.



Conducerea bancii si-a propus pentru acest an obtinerea unui profit net in jur de 142 mld. lei (3,5 mil.euro) si a unui profit brut de 175 mld. lei (4,3 mil. euro), nivele comparabile cu cele estimate pentru 2003. Activele bilantiere vor ajunge potrivit strategiei pentru 2004 la aproape 4.000 mld. lei, in timp ce capitalurile proprii se asteapta sa ajunga la 810 mld. lei.



Hoanta spune ca banca a mers anul trecut dupa plan. Activele bancare au crescut cu 59,4% , fondurile proprii au ajuns la 683 miliarde de lei, iar profitul net la 127 miliarde de lei.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO