Bănci și Asigurări

Banca centrală este atentă şi la mişcări ale cursului de până la 5%, principala preocupare privind evoluţia monedei o reprezintă intenţia de a nu descuraja exporturile

Banca centrală este atentă şi la mişcări ale...

Autor: Ovidiu Tempea

08.05.2013, 14:37 225

Banca centrală este atentă şi la mişcări ale cursului de până la 5%, dar consideră tolerabil un  interval de variaţie de 5-6%, afirmă guvernatorul BNR Mugur Isărescu, recunoscând că principala preocupare privind evoluţia monedei o reprezintă intenţia de a nu descuraja exporturile.

"Cândva, spuneam ca BNR nici nu bagă în seamă o mişcare de curs de până la 5%. Categoric, exageram! Băgăm în seama 4-5% (...) Cred că un interval rezonabil de 5-6% este tolerabil. Este acea zonă în care cursul trebuie să-şi facă datoria. Descurajează operaţiunile speculative în anumite limite. Cu condiţia ca marjele să nu fie cunoscute. Este un apetit extraordinar să se speculeze pe marje", a spus Isărescu.

Guvernatorul BNR a menţionat că indiferent de evoluţiile fluxurilor de capital, grija BNR este de a nu afecta performanţa exporturilor, mai ales că nu este clar dacă excedentul de cont curent din primele două luni reprezintă un fenomen de durată.

"Eu spun că 5-6% este tolerabil. Nu vă spun marjele şi nici nivelul central, că nu le ştiu (zâmbind - n.r.), dar în mod sigur vă spun că nu vrem să descurajăm exporturile. Iar această instituţie se uită la multitudinea de factori prin care să reducem inflaţia", a completat Isărescu.

Oficialul băncii centrale afirmă că există fundament pentru apreciere tocmai în surplusul înregistrat pe contul curent al balanţei de plăţi.

"Contul curent s-a îmbunătăţit peste aşteptările noastre, şi trebuie văzut dacă este de durată. Această ţară trebuie să se ancoreze într-un ciclu ceva mai îndelungat", a conchis Isărescu.

Guvernatorul BNR a afirmat săptămâna trecută că aprecierea leului este remarcabilă, în condiţiile crizei din Cipru şi a problemelor de la sucursala Bank of Cyprus.

Leul s-a întărit în luna aprilie cu aproximativ 2,5% în raport cu euro, mişcarea fiind mai vizibilă în a doua parte a lunii. Aprecierea monedei naţionale a fost susţinută în principal de investitorii străini, care au început să cumpere lei, pentru a realiza plasamente în titluri de stat emise de România.

Cursul de referinţă a atins vineri cel mai redus nivel de la finele anului 2011, euro fiind cotat la 4,3072 lei/euro.

Rata de schimb a revenit peste 4,31 lei/euro în şedinţa de marţi, iar cursul de referinţă afişat miercuri de Banca Naţională a României a fost de 4,3117 lei/euro. Astfel, leul s-a apreciat cu 2,64% faţă de nivelul de la finalul anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO