Bănci și Asigurări

Banca Naţională: Capacitatea sectorului bancar de a susţine pe termen lung profitabilitatea actuală este limitată

Banca Naţională: Capacitatea sectorului bancar de a...

Autor: Alina Botezatu

21.12.2018, 12:38 117

Banca Naţională a României (BNR) susţine, într-un raport, că sistemului bancar românesc, care numără 35 de bănci în prezent, îi va avea o capacitatea limitată de a susţine, pe termen lung, profitabilitatea înregistrată recent în structura existentă.  

„O provocare pentru bănci este asigurarea sustenabilităţii pe termen lung a profitabilităţii obţinute în relaţie cu nivelul costului capitalului (CoE – cost of equity), respectiv cu nivelul randamentului solicitat de acţionariat pentru păstrarea acţiunilor”, se scrie în în „Raportul asupra stabilităţii financiare”, ediţia decembrie 2018, nr. 16, realizat de BNR.

Pe termen lung, băncile care nu pot acoperi costul capitalului prin rentabilitatea financiară obţinută pot fi candidate: ale proceselor de fuziuni şi achiziţii la preţuri situate sub valoarea contabilă a capitalului sau ale transformării în sucursale, în cazul instituţiilor de credit cu capital majoritar străin, potrivit raportului citat.

„Totodată, o instituţie de credit având o rentabilitate scăzută nu poate opera majorări de capital în eventualitatea unor evoluţii adverse, constituind o posibilă sursă de vulnerabilităţi la adresa stabilităţii financiare”, au mai atenţionat reprezentanţii BNR.

Cele 35 de bănci din România au obţinut un profit net cumulat de aproape 5,88 miliarde de lei, la nouă luni, valoare necompensată cu pierderile, o creştere cu 42%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele afişate de BNR. Din acest total, 81%, respectiv 4,77 miliarde de lei, l-au adunat primele şase bănci din piaţă, ca pondere a activelor.

Valoarea activelor sistemului bancar românesc a crescut, în aceeaşi perioadă, cu 9,5%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 4% faţă de finele anului trecut, cu 3,1%, comparativ cu finele primului semestru, şi cu 2,4%, comparativ cu mijlocul acestui an, până la aproape 445,2 miliarde de lei, conform datelor Băncii Centrale.

„La nivel european, dificultăţile cu care se confruntă sectorul bancar în a crea valoare pentru acţionariat rămân importante. La finele primului semestru al anului 2018, circa 55 la sută dintre bănci (faţă de 50 la sută în perioadele anterioare) estimau că ROE (n.red. - entabilitatea capitalurilor proprii) curent acoperă CoE, pe fondul unei îmbunătăţiri recente a profitabilităţii”, reamintesc reprezentanţii Băncii centrale a României.

Nivelul CoE se menţinea dominant între 8 şi 10%, pentru 70% dintre băncile respondente, în creştere faţă de decembrie 2017 şi iunie 2017 (sub 65%, respectiv 60%). Doar 5% dintre băncile europene şi-au estimat CoE sub 8% (în scădere faţă de 8% şi peste 10% în perioadele anterioare). Similar finalului anului 2017, 50% dintre băncile europene ar putea opera cu un ROE între 10-12% (în reducere faţă de 60% dintre bănci la iunie 2017), iar circa 30% dintre bănci ar putea opera cu un ROE sub 10%, un nivel în uşoară creştere faţă de anul anterior.

„În anul 2018, toate băncile O-SII (n.red. - un amortizor care indică dacă o băncă este de risc sistemic) de talie mare din România au consemnat valori ale ROE care au depăşit nivelul CoE estimat în mod individual. Această evoluţie este înregistrată pentru prima dată în ultimii patru ani, fiind o expresie a profitabilităţii foarte ridicate a anului curent, chiar în contextul uşoarei creşteri a CoE”, au remarcat reprezentanţii BNR.

Totodată, băncile din România identificate ca fiind O-SII estimau menţinerea nivelului CoE între 8 şi 10% în anul 2018. Valoarea mediană a acestuia era de 9,9%, în creştere cu un punct procentual faţă de anul anterior, în condiţiile păstrării unor evoluţii eterogene în cadrul grupei.

Acest grup de bănci evalua că ar putea opera pe termen lung cu un ROE: (i) sub 10%, în cazul a 37,5% dintre bănci (în reducere cu circa 8,5 puncte procentuale faţă de anul 2017), (ii) între 10 şi 12%, în cazul a 12,5% din bănci, (iii) între 12-14% şi respectiv peste 14%, în cazul a câte un sfert dintre bănci.

„O analiză dezvoltată de BNR pentru estimarea de tip point-in-time a costului capitalului aceluiaşi grup de bănci O-SII din România, relevă faptul că nivelul median al CoE era mai ridicat în comparaţie cu cel estimat de bănci, solicitând obţinerea unor randamente financiare mai ridicate. De asemenea, la nivelul anului 2017, evaluările BNR de-a lungul unei perioade care acoperă un întreg ciclu economic (n.red. 2007-2017) evidenţiază că, pe o bază continuă în timp, nivelul median al rentabilităţii financiare specifice grupului de instituţii de credit analizat acoperă cu o probabilitate scăzută (17 la sută) costul capitalului la decembrie 2017, ceea ce ar putea induce reticenţă în rândul acţionarilor cu privire la majorările de capital şi o stimulare a activităţii de consolidare. În acest context, capacitatea sectorului bancar românesc de a susţine pe termen lung profitabilitatea înregistrată recent în structura existentă este limitată”, au concluzionat reprezentanţii BNR.

Analiza Băncii centrale a presupus estimarea indicatorului de preţ ipotetic al acţiunii raportat la valoarea contabilă (price-to-book ratio) pentru acţiunile instituţiilor de credit din România nelistate la bursă (pe baza unei regresii OLS de tip panel pe un set de bănci europene cotate, având 924 de observaţii şi acoperind intervalul 2007-2017).

În plus, această analiză a luat în calcul: determinarea randamentelor istorice ipotetice ale acţiunilor acestor instituţii de credit pe baza indicatorului de preţ ipotetic al acţiunii raportat la valoarea contabilă; estimarea elasticităţii randamentului specific instituţiilor de credit din România în raport cu piaţa (β din modelul CAPM), indicator obţinut pe baza unei regresii ce surprinde relaţia istorică dintre randamentul mai sus menţionat şi randamentul pieţei; estimare CoE point time prin modelul CAPM (Capital asset pricing model - un model utilizat pentru evaluarea costulului capitalui investit).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO