Bănci și Asigurări

Banca Românească a tăiat dobânzile la depozitele în lei şi euro

Banca Românească a tăiat dobânzile la depozitele în lei şi euro

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Botea

18.01.2013, 00:02 651

Banca Românească, un jucător de talie medie cu acţionariat elen, a redus cu până la o jumătate de punct procentual dobânzile plătite la depozitele standard în lei atrase de la populaţie, bonificaţia maximă fiind acum de 6% pe an.

Cea mai mare reducere de dobândă a fost operată în cazul depozitelor cu scadenţa la o lună, bonificaţia plătită în prezent fiind de 5,5% pe an. Cea mai mare dobândă, de 6% pe an, este plătită pentru depozitele cu scadenţa mai mare de patru luni. Şi dobânzile la euro au fost ajustate cu până la 0,2 puncte procentuale, fiind cuprinse în prezent între 3,15% pe an pentru scadenţa de o lună şi 4% pe an pentru depunerile pe 12 luni.

Cele mai mari scăderi de dobândă au fost aplicate la depozitele în dolari. De exemplu, pentru scadenţa de o lună dobânda la dolari a coborât de la 2,2% la 1% pe an. Mai multe bănci, printre care BRD sau Garanti, au operat la începutul acestui an reduceri de dobânzi la depozite. Pe parcursul anului trecut, dobânzile la depozitele în lei au scăzut constant anul trecut pe fondul lichidităţii satisfăcătoare din piaţă şi în condiţiile în care creditarea a rămas anemică.

La euro, dobânzile au rămas însă ridicate pentru că bancherii s-au luptat mai aprig pentru resurse locale în valută după ce au rămas fără sprijinul băncilor-mamă din străinătate. Băncile elene au reprezentat un grup aparte în rândul instituţiilor de credit care au ţinut sus dobânzile la depozite în perioada de criză.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO