Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca nu-si va schimba numele dupa preluarea de catre greci

30.09.2003, 00:00 24



Banca Romaneasca nu-si va schimba numele in urma preluarii de catre National Bank of Greece(NBG) si nici nu va fuziona prin absorbtie cu sucursala din Romania a grupul elen, spun surse apropiate tranzactiei.



"Referitor la nume este foarte probabil ca Banca Romaneasca sa-si pastreze numele si doar sa se mentioneze in sigla apartenenta la grupul elen, asa cum de altfel s-a facut si cu alte banci preluate in Balcani", au declarat sursele citate.



Potrivit acestora cel putin in acest moment nu se pune problema nici ca sucursala din Romania a bancii elene sa "fie inghitita" de Banca Romaneasca. "Este cunoscut ca expunerea unei banci pe un anumit client nu poate depasit 20% din valoarea fondurilor poprii, iar in acest moment NBG are clienti mari in Romania pe care nu s-ar mai putea expune prin via Banca Romaneasca", mai spun sursele citate.



Banca Nationala a Greciei (BNG) a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a incheiat un acord cu Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) pentru a prelua, pentru o suma in jur de 40 mil.euro, un pachet de 82% din actiunile Bancii Romanesti.



Chiar daca nu se cunosc detalii in acest moment despre strategia viitoare a grupului elen pe piata romaneasca, se va merge cel mai probabil pe aceeasi strategie ca si in celelalte tari din Balcani unde a mai preluat banci, respectiv retail, firme mici si mijlocii si credite imobiliare.



BNG este prezenta pe piata romaneasca, pe langa sucursala bancara, si printr-o societate de valori mobiliare-Eteba, si printr-o participatie detinuta la societatea de asigurari Garanta.



In primele sase luni ale acestui an, Banca Romaneasca a inregistrat un profit brut de 96 miliarde de lei, comparativ cu 92,7 miliarde de lei in perioada similara a anului 2002.



Conform datelor aferente primului semestru, activele bancii se situeaza la 5.217 miliarde lei, in crestere cu peste 12% fata de 31 decembrie 2002. Banca Romaneasca are un capital social de 445 miliarde lei, ultima majorare, in valoare de 100 miliarde de lei, avand loc in luna martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO