Bănci și Asigurări

Banca Romaneasca: provizioanele mari si investitiile ne-au mancat din profit

14.02.2006, 19:05 23

Banca Romaneasca a obtinut anul trecut un profit net de 13 mil. lei, cu aproape 42% mai mic decat cel obtinut in 2004. Exprimat in euro, profitul a fost de 3,6 milioane, scaderea fiind de aproximativ 35%. Activele detinute de banca au marcat insa o crestere importanta, cu 177%, pana la aproape 616 mil. euro. Cifrele sunt insa preliminare. Cresterea agresiva, cu mult peste medie, a permis Bancii Romanesti sa-si dubleze cota de piata, pana la 1,9% in octombrie trecut.

Reprezentantii bancii spun ca profitabilitatea a fost afectata de investitiile mari facute spre sfarsitul de an, cand au fost inaugurate cinci unitati, dar si de cresterea provizioanelor dupa introducerea normelor BNR, avand in vedere ca banca este orientata preponderent pe retail.

Pe primele trei trimestre banca obtinuse un profit de 3,4 mil. euro, astfel ca ultimul trimestru a avut o contributie doar marginala la rezultatul pe tot anul.

"Reglementarile adoptate de BNR in septembrie 2005 pe linia limitarii creditarii in valuta au condus la masuri de reclasificare a portofoliului de credite acordate persoanelor fizice, impactul asupra cheltuielilor cu provizioanele fiind una din cauzele majore ale cresterii reduse a profitului inregistrat la decembrie comparativ cu iunie 2005. Mai mult, banca dezvoltandu-se intr-un ritm rapid, a angajat cheltuieli operationale", a declarat pentru ZF Andreas Maragkoudakis, presedintele executiv al bancii.

Grupul elen National Bank of Greece, principalul actionar, a facut luna aceasta o infuzie de capital de 67,7 mil. euro. Astfel, capitalul social al Bancii Romanesti a ajuns la aproape 111 milioane de euro, din care NBG detine 87,14%. Grecii mai adusesera 26 mil. euro si la inceputul lui 2005, dubland astfel capitalul bancii. Aceste majorari de capital erau asteptate de altfel inca din 2003, cand grecii au cumparat pachetul majoritar de actiuni al bancii.

Oficialii grupului au dat de inteles inca de la sfarsitul anului trecut ca doresc sa-si intareasca pozitia pe piata locala si sunt dispusi sa investeasca semnificativ pentru aceasta. NBG a participat la privatizarea BCR si s-a inscris si in cursa pentru CEC. Cum privatizarea CEC ar putea fi amanata, dupa cum au dat de inteles reprezentantii statului, grupul elen ar ramane sa se concentreze exclusiv asupra filialei deja existente. In primavara grupul se va hotari daca isi va aduce pe piata brandul propriu, renuntand la marca "Banca Romaneasca". Anul trecut grecii au fuzionat reprezentanta proprie pe care o operau pe piata romaneasca cu Banca Romaneasca.

Pentru acest an banca are in plan sa deschida inca 20 de unitati, ceea ce ar duce reteaua sa teritoriala la 65 de unitati. In paralel vor fi dezvoltate si canale alternative de distributie, respectiv internet-banking si mobile-banking.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO