Bănci și Asigurări

Banca Românească raportează pierderi: 1 mil. euro

Banca Românească raportează pierderi: 1 mil. euro

Foto Silviu Matei

Autor: Ciprian Valentin Botea

01.09.2011, 00:03 566

Grupul elen National Bank of Greece (NBG), care controlează Banca Românească, a raportat o pierdere de 1 mil. euro din operaţiunile locale la sfârşitul primului semestru, comparativ cu un profit de 14 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul este conform cu standardele internaţionale de raportare (IFRS).

Potrivit unor surse din piaţă, Banca Românească a pierdut însă 97 milioane de lei (23 mil. euro) în primele şase luni după contabilitatea românească (RAS), situându-se pe locul doi în topul băncilor cu cele mai mari pierderi. Sistemul RAS presupune un tratament mai dur al provizioanelor constituite pentru acoperirea creditelor neperformante.

La Atena grupul a raportat un profit înainte de provizionare de 18 milioane de euro din operaţiunile locale în primele şase luni, dar provizioanele constituite pentru acoperirea creditelor neperformante au fost cu 4 mil. euro mai mari.

Banca a constituit în primele şase luni provizioane de 22 mil. euro pentru acoperirea creditelor neperformante, cu 12% mai mult decât în ianuarie-iunie 2010.

Ponderea creditelor neperformante s-a dublat de la 4,8% la jumătatea anului trecut la 9,5% în prezent. Doar în trimestrul al doilea ponderea creditelor neperformante a urcat cu un punct procentual. Cheltuielile cu provizioanele au fost de 10 mil. euro în trimestrul al doilea, fiind însă în scădere de la 12 mil. euro în primele trei luni din 2011.

Volumul total al depozitelor atrase de la clientelă s-a diminuat, în paralel, cu 8% şi a ajuns la 869 mil. euro. Faţă de sfârşitul primului trimestru, depozitele au scăzut cu 14%.

Veniturile din dobânzi şi comisioane ale băncii au scăzut la 52 mil. euro în primele şase luni, faţă de 71 mil. euro în aceeaşi perioadă din 2010. Cheltuielile operaţionale s-au redus, de asemenea, cu 6% şi au ajuns la 34 mil. euro.

Soldul creditelor s-a diminuat cu 1% faţă de iunie 2010, ajungând la 2,25 mld. euro.

Banca Românească a înregistrat şi în 2010 o pierdere netă de 27 milioane de lei (6,4 mil. euro) după standardele internaţionale de raportare, respectiv de 72 milioane de lei după standardele locale.

Banca Românească se situa la sfârşitul anului trecut pe locul 12 în clasamentul activelor, cu o cotă de piaţă de circa 2,2%. NBG deţine Banca Românească din 2003 şi mai controlează pe plan local compania de asigurări Garanta, dar şi o societate de leasing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO