Bănci și Asigurări

Banca Transilvania atrage inca 30 mil. euro de la IFC pentru credite ipotecare si IMM-uri

Banca Transilvania atrage inca 30 mil. euro de la IFC pentru credite ipotecare si IMM-uri

Reteaua de aproape 500 de unitati permite dezvoltarea rapida a afacerilor, insa BT trebuie sa caute si finantari

16.04.2008, 14:45 16

IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, discuta pe 12 mai aprobarea unui credit in valoare de 30 de milioane de euro pentru Banca Transilvania. Jumatate din suma este acordata pe zece ani si ar urma sa fie destinata finantarii de credite ipotecare, iar restul pe sapte ani, pentru finantarea clientilor intreprinderi mici si mijlocii.
Ambele componente ale creditului sunt prevazute a fi denominate in lei.
IFC este un finantator traditional pentru Banca Transilvania, alaturi de BERD, care este si actionarul principal al institutiei de credit.
Prin noul credit, IFC intentioneaza sa sprijine cea mai mare banca locala pentru a extinde accesul la finantare pentru segmente importante ale pietei despre care considera ca raman insuficient deservite in ciuda eforturilor pe care le face sistemul bancar in ansamblu.
"Aceste segmente ale pietei includ clientii persoane fizice cu venituri mici si medii care cauta sa contracte credite ipotecare si IMM-urile, mai ales cele localizate in zonele de frontiera", se spune in proiectul de finantare care va fi supus aprobarii boardului IFC.
Expertii institutiei considera ca marirea accesului la finantare in zonele de granita pentru segmentele de piata amintite este esentiala pentru imbunatatirea infrastructurii financiare din Romania. "Acest proces va fi crucial pentru sustinerea integrarii Romaniei in UE, ceea ce reprezinta un element-cheie in strategia grupului Bancii Mondiale", afirma expertii IFC. La sfarsitul lui 2006, IFC a aprobat un alt credit de 15 milioane de euro pe sapte ani pentru intarirea bazei de capital a Bancii Transilvania si cresterea capacitatii de finantare a IMM-urilor si a pietei creditelor ipotecare.
BT era la sfarsitul anului trecut a patra banca din sistem dupa marimea activelor detinute.
Saptamana trecuta, banca a contractat o linie de credit in valoare de 20 de milioane de euro de la fondul german DEG. Aceste fonduri vor fi utilizate tot pentru sustinerea activitatii de creditare pe segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, pe care banca s-a specializat inca de anii trecuti, dar si a finantarii clientilor de retail. Este a patra linie de credit pe care banca o contracteaza de la DEG.
Institutii precum DEG, IFC si BERD reprezinta principalele surse de finantare in valuta pe care se poate baza Banca Transilvania, in lipsa unui actionar majoritar care sa fie un grup bancar puternic.
In ciuda contextului international dificil, cele trei institutii financiare internationale continua sa sprijine banca romaneasca, prezenta BERD in actionariat, cu o participatie de circa 15%, fiind oricum un element de credibilitate.
Pe de alta parte, BT poate miza anul acesta pe aproape 180 de milioane de euro castigati de pe urma vanzarii subsidiarei BT Asigurari si a pachetului de 25% din actiunile Asiban. Cele 87,5 mil. euro cuvenite pentru partea din Asiban ar urma sa-i intre in cont pana la inceputul toamnei, conform contractului de vanzare.
Cat priveste resursele in lei, banca dispune de una dintre cele mai mari retele de pe piata, cu peste 475 de unitati, ceea ce ii permite accesul la o baza importanta de clienti de retail.
Recent, banca a lansat oferte de depozite la dobanzi de 9 si 10%, prin care incearca sa atraga resurse pe termen scurt. Sistemul bancar s-ar putea confrunta in urmatoarele doua luni cu o scadere a lichiditatilor in lei, institutiile de credit incercand sa previna un asemenea scenariu prin majorarea substantiala a dobanzilor la depozitele in lei.
BT si-a planificat pentru anul acesta o crestere cu 40% a activelor, pana la 19,4 miliarde de lei (echivalentul a 5,5 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO