Bănci și Asigurări

Banca Transilvania majoreaza capitalul cu 160 miliarde de lei

02.04.2001, 00:00 15



Actionarii Bancii Transilvania au aprobat la sfarsitul saptamanii trecute o crestere a capitalului social mai mare cu circa 24 miliarde de lei decat cea care era asteptata.

Actionarii Bancii Transilvania au aprobat vineri majorarea capitalului social al bancii la 336,73 miliarde de lei, de la 173 miliarde de lei cat era pana acum, aceasta operatiune fiind facuta din realocarea profitului si din reevaluarea activelor fixe.

Propunerea initiala de majorarea a capitalului social era de 126 miliarde de lei, dar actionarii au marit suma la circa 160 de miliarde de lei.

Diferenta suplimentara, va fi cel mai probabil distrubuita tot sub forma de actiuni gratuite. In acesta varianta actionarii urmeaza sa primeasca circa noua actiuni la zece titluri detinute anterior, fata de sapte actiuni noi cat era anuntat initial.

"Anul 2000 a fost un an bun pentru Banca Transilvania. Aceasta a fost de altfel si perceptia actionarilor despre rezultatele bancii. In plus, si capitalizarea bancii a fost primita foarte bine de catre acestia", a declarat pentru Ziarul Financiar, Iosif Pop, presedintele bancii.

Capitalul social al bancii a crescut de 1,73 ori pe percursul anului trecut si de 40,4 ori de la infiintarea bancii.

Autocapitalizarea a reprezentat 61% din totalul majorarilor de capital efectuate de Banca Transilvania pe parcursul existentei sale, 29% din total au fost aproturi noi ale actionarilor si 11% diferente din reevaluarea activelor.

Profitul net obtinut anul trecut a fost de 178,7 miliarde lei. Activele bancii, inregistrate la 31 decembrie 2000, erau de 2.948,3 miliarde lei, iar pentru anul in curs banca isi propune o crestere a activelor pana la suma de 4.850 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO