Bănci și Asigurări

Banca Transilvania şi restul lumii: din cele 22 mil. lei tranzacţionate până la ora 12:00 marţi la bursă, 21 mil. lei sunt cu acţiuni ale băncii. Miercuri vin rezultatele pe 2018, dar Vâlcov este posibil să fi determinat din nou un apetit ridicat al investitorilor

Banca Transilvania şi restul lumii: din cele 22 mil. lei...

Autor: Liviu Popescu

26.02.2019, 12:21 2262

Marţi la ora 12:00 în sistemul de tranzacţionare al bursei de la Bucureşti figurează tranzacţii cu acţiuni de 22,4 milioane de lei, din care o pondere copleşitoare, respectiv 95%, sunt tranzacţii doar cu acţiuni ale Băncii Transilvania (TLV).

Preţul de tranzacţionare este în urcare cu 0,2% faţă de şedinţa precedentă, potrivit datelor BVB. Pe locul doi în topul celor mai tranzacţionate acţiuni se găseşte Fondul Proprietatea (420.000 de lei) şi Compa Sibiu (130.500 de lei). BRD are tranzacţii de doar 72.670 de lei.

Banca Transilvania urmează să-şi anunţe miercuri, 27 februarie, rezultatele financiare înregistrate în anul 2018. Tranzacţia medie înregistrată astăzi la bursă pe acest emitent este de aproape 400.000 de lei.

Luni seară, Darius Vâlcov, consilierul economic al premierului Dăncilă, a susţinut că obiectivul Guvernului este ca ratele pe care românii le plătesc la credite să se reducă la jumătate. El consideră că băncile nu intenţionează să renunţe la operaţiunile din România, chiar dacă profitul lor nu va mai fi de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, ci doar cu 20-30% mai mare după aplicarea prevederilor OUG 114/2018.

"În momentul în care am luat această decizie, ne-am uitat la comportamentul băncilor din ultimii 30 de ani şi am constatat, fără nicio excepţie, că în fiecare an ratele la dobânzi la creditele pe care le iau românii sunt de două, trei, patru, cinci, până la şapte ori mai mari decât în restul Uniunii Europene. (...) De fiecare dată se primeşte un răspuns (...), şi anume riscul de ţară. (...) Această creştere care s-a produs în ultimii doi ani de zile s-a produs artificial, fără să aibă niciun motiv la bază. (...) La discuţii le-am zis un singur lucru: în momentul în care vrem să mergem mai departe în relaţia Guvern - bănci, trebuie să scădem ratele la jumătate. (...) De ce? Pentru că şi atunci este cu 20-30% peste media Uniunii Europene. (...) Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate", spune Darius Vâlcov, citat de agenţia de presă Agerpres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO