Bănci și Asigurări

Banca Transilvania taie din dobanzile la credite in lei

22.07.2005, 19:18 29

Banca Transilvania lanseaza un nou atac la adresa concurentei de pe piata de retail anuntand reduceri ale dobanzilor practicate la creditele in lei cuprinse intre 1,5 si 5,5 puncte procentuale la creditele imobiliare, la cele auto, dar si la cele pentru nevoi curente.

Desigur clientii nu trebuie sa uite sa intrebe de dobanda anuala efectiva, care arata adevaratul cost al unui credit, insa cert este ca si aceasta reflecta scaderea dobanzii nominale.

Astfel, la creditele imobiliare cu dobanda fixa pe primii trei ani, Banca Transilvania a redus dobanda de la 12,5% la 11% pe an. Pentru aceste imprumuturi, aportul clientului trebuie sa fie de 20% din valoarea contractului, respectiv a investitiei. Suma minima a creditului este de 1.500 de euro, in echivalent lei, perioada de creditare fiind de maximum 20 de ani.

O scadere semnificativa a dobanzilor a fost operata si in cazul creditelor auto, de la 18% la 12,5%. Acest gen de imprumut se adreseaza persoanelor fizice care doresc sa achizitioneze un autoturism nou sau second-hand de la dealeri autorizati sau persoane fizice.

Tot pentru a impulsiona creditarea in lei pentru persoanele fizice, Banca Transilvania a taiat din dobanda si la creditele pentru nevoi curente. In cazul celor cu ipoteca, acordate pe 15 ani, dobanda a fost micsorata cu 5,5%, pana la 12,5%.

Clientii bancii pot contracta si credite pentru nevoi curente fara girant, la o dobanda de 16%, fata de 21% cat era pana in prezent, respectiv cu girant - la o dobanda de 15%, in comparatie cu 19%.

Intrata la sfarsitul anului trecut in topul primilor zece jucatori de pe piata, Banca Transilvania isi continua astfel expansiunea, mai ales ca a inceput sa atraga interesul tot mai multor investitori straini. De altfel, o parte din bancile care intentioneaza sa depuna oferte pentru BCR si CEC iau in calcul varianta preluarii Bancii Transilvania ca alternativa in cazul unui esec.

In prezent, banca are o retea formata din peste 150 de unitati teritoriale, peste 500.000 de clienti persoane fizice si 75.000 de persoane juridice.

Cu o cota de piata de 3,1% din activele sistemului bancar in luna martie a acestui an, BT a raportat venituri totale de 776 miliarde de lei la sfarsitul primului trimestru si un profit net de 44 miliarde de lei.

Principalul actionar al bancii este BERD, cu o participatie de 15% din capital care reprezinta cea mai importanta implicare a institutiei internationale intr-o banca romaneasca, dar si cea mai profitabila avand in vedere expansiunea rapida a afacerii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO