Bănci și Asigurări

Bancile au nevoie de mai multi lei si ridica dobanzile la depozite

Bancile au nevoie de mai multi lei si ridica dobanzile la depozite

Tot mai multi jucatori mizeaza pe oferirea de dobanzi fixe la depozite pentru a stimula economisirea

10.08.2006, 18:49 20

Mai mute banci din sistem au recurs la majorari de dobanzi la depozitele in lei, pentru a obtine mai multe fonduri de la clienti, dupa ce majorarea rezervelor minime obligatorii le-a lasat fara lichiditati.
De la inceputul lunii, patru banci, de la jucatori de dimensiuni mici, cum sunt ProCredit Bank si Banca Carpatica, pana la nume importante pe piata de retail - BRD-SocGen si Banca Transilvania, s-au vazut nevoite sa-si stimuleze clientii sa economiseasca mai mult.
Ultima miscare a venit de la Banca Transilvania, care a anuntat, la inceputul saptamanii, lansarea unui nou produs de economisire - un depozit pe 210 zile, la care plateste o dobanda fixa de 8% pe an.
Chiar de la inceputul lunii, ProCredit, Banca Transilvania si BRD-SocGen au anuntat majorari de dobanzi. Cresterile cele mai importante le-a anuntat BRD, care a ajuns sa ofere dobanzi in partea de sus a pietei, acceptand chiar sa garanteze aceste niveluri pentru depozite pe termene de sase luni. Banca a majorat atunci si dobanzile variabile la depozite, in medie cu un punct procentual.
Carpatica a operat chiar doua majorari de dobanda de la inceputul lunii, ajungand acum sa plateasca dobanzi intre 7,65% si 8,1% pe an, in functie de scadenta.
BNR a decis, in iunie, sa majoreze rata de constituire a rezervelor minime obligatorii (RMO) la lei cu patru puncte procentuale, pana la 20%. Masura a fortat bancile sa imobilizeze mai multi bani la BNR, astfel ca excesul de lichiditate din piata monetara s-a evaporat brusc, iar dobanzile au crescut abrupt.
Cele mai afectate au fost bancile cu retele mici, spun analistii, care nu pot mobiliza sume semnificative de la clientela, fiind astfel nevoite sa se finanteze din piata, la costuri mai mari.
Initial, analistii au estimat ca majorarea RMO va determina bancile sa scada dobanzile la depozite, pentru a mentine preturile la credite, sub presiunea concurentei, asa cum au procedat pe parcursul anului trecut. Lipsa lichiditatilor, aparuta pe fondul expansiunii creditarii in lei, a fortat insa bancile sa stimuleze economisirea, chiar daca asta a insemnat sacrificarea marjelor.
Pe piata monetara, dobanzile au urcat bursc la sfarsitul lui iulie, odata cu inceperea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii in cota de 20% la lei. Daca la jumatatea lui iulie dobanzile pe termen scurt oscilau in jurul nivelului dobanzii de politica monetara de 8,75%, primele zile din august au adus o crestere, spre niveluri de 10%-14% pe an, pentru depozitele pe o zi. Pana in prezent, dobanzile au ramas la niveluri ridicate, chiar in conditiile in care au ajuns la scadenta depozite de volume importante, atrase in trecut de BNR. Dealerii spun ca dobanzile vor scadea treptat, pe masura ce fondurile plasate la banca centrala vor reveni in piata, pentru a putea fi reorientate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO