Bănci și Asigurări

Bancile au sisteme informatice invechite

22.11.2004, 00:00 37

Bancile romanesti trebuie sa investeasca in solutii informatice pentru a face fata noilor cerinte, o data cu aderarea la Uniunea Europeana. Aceste investitii se pot ridica la mai multe milioane de euro, in functie de dimensiunile retelei si complexitatea solutiilor informatice.
"Bancile romanesti nu au implementate sisteme informatice, ori cele pe care le detin sunt incomplete si invechite. Astfel, nu vor putea face fata noilor cerinte de pe pietele internationale decat daca investesc in solutii informatice de utima ora", a declarat Leslie Loh, presedintele System Acces, unul dintre liderii mondiali in domeniul solutiilor bancare universale. "Un program informatic integrat, in functie de complexitatea lui, poate costa intre cinci sute de mii si 30 de milioane de euro", a mai spus Loh.
Bancherii romani par sa fi constientizat de asemenea nevoia de implementare de sisteme informatice moderne, care sa permita o desfasurare mai buna a operatiunilor.
"Este nevoie de solutii informatice de ultima ora. Implementarea unui sistem informatic, sau trecerea la unul nou sunt insa opertiuni foarte dificile", a apreciat si Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor. In opinia lui, noile segmente care s-au dezvoltat puternic in ultimii ani - retailul si IMM-urile cer existenta unor sisteme informatice foarte bine puse la punct, datorita volumului mare al operatiilor care trebuie procesate.
Potrivit lui Loh, noile solutii trebuie sa fie orientate spre client si sa permita totodata o mai buna gestiune a operatiunilor. De asemenea, este nevoie de solutii care sa faca legatura intre front-end (contactlu cu clientul) si back - office.
Compania System Access a incheiat la sfarsitul saptamanii trecute un parteneriat cu Romsys. Prin acest acord, firma romana va asigura promovarea, livrarea, implementarea si suportul solutiilor System Access pentru sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO