Bănci și Asigurări

Bancile austriece, ajutate cu 100 mld. euro de stat

14.10.2008, 19:40 42

Erste Bank si Raiffeisen analizeaza facilitatile oferite de planul anuntat de guvernul austriac de a injecta 100 de miliard de euro in sistemul bancar pentru a combate efectele crizei financiare globale.

Planul Executivului din Austria prevede injectii de capital de pana la 15 mld. euro, la care se adauga facilitati de 85 de miliarde de euro sub forma de garantii. De asemenea, statul austriac va garanta integral depozitele populatiei.
"Vom analiza cu atentie mecanismele oferite de guvern si vom face uz de acele facilitati care sunt potrivite pentru Erste si care sunt in interesul actionarilor, angajatilor si clientilor nostri. Prin utilizarea acestor mecanisme, Erste Group doreste sa se asigure ca aceasta criza nu va avea un impact semnificativ asupra regiunii noastre", a afirmat Andreas Treichl, CEO al Erste Group, actionarul majoritar al BCR.
Bancile austriece au pozitii puternice in Romania prin BCR, Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Tiriac.
Grupul Raiffeisen isi poate acoperi cerintele de capital pentru 2008 fara a apela la planul guvernamental, a subliniat Walter Rothesteiner, directorul general (CEO) al grupului.
"Acest plan ar putea sa conduca la aparitia unei societati bancare segregate, cu institutii de prima clasa garantate de stat si banci din clasa a doua, care nu se bucura de sustinerea statului", a subliniat Rothensteiner.
Pe de alta parte, seful Raiffeisen noteaza ca planul va preveni plasarea bancilor austriece intr-o pozitie defavorizata in competitia globala si va spori totodata increderea deponentilor.
Guvernul austriac va crea o noua agentie care va functiona ca o casa de clearing pentru pasivele interbancare si pentru emiterea de obligatiuni si care va beneficia de garantare.
Prin aceste masuri, statul urmareste deblocarea pietei de creditare, care a fost puternic afectata de criza internationala.
Actiunile Erste Bank au inregistrat ieri o crestere cu peste 23%, urcand pana la 30,6 euro/titlu. Si actiunile Raiffeisen au recuperat o buna parte din pierderile acumulate in ultimele zile, urcand cu 27%, pana la 41 de euro/titlu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO