Bănci și Asigurări

Băncile îşi revin după pierderile masive din anii anteriori. BCR se recuperează rapid raportând un profit de 904 milioane de lei la nouă luni

Andreas Treichl, CEO-ul Erste

Andreas Treichl, CEO-ul Erste

Autor: Claudia Medrega, Liviu Popescu

09.11.2015, 00:08 2689

Câştigul celei mai bănci din sistem vine din reducerea riscului şi a provizioanelor şi mai puţin din creşterea activităţii.

BCR, cea mai mare bancă din sistem, şi-a revenit spec­taculos în acest an ra­portând un profit de 904 mil. lei (270 mil. euro) faţă de o pierdere de 2,4 mld. lei în perioada similară a anului trecut. În trimestrul al treilea câştigul a fost de 300 mil. lei.

Această creştere are la bază în prin­cipal îmbunătăţirea costului riscu­lui, reducerea provizioanelor şi recu­perări din credite neperformante după re­struc­­turarea dură de anul tre­cut, care a lăsat urme adânci în con­tul de profit şi pierdere.

Pe de altă parte, veniturile din acti­vi­tatea curentă şi-au re­ve­nit mai puţin. Veniturile ope­ra­ţionale au scăzut cu 12% faţă de primele nouă luni de anul trecut, în special din cauza veniturilor nete din do­bânzi mai reduse, împreună cu un rezultat din tranzacţionare mai scăzut.

„Eforturile susţinute de a rezolva moştenirea de credite neperformante (NPL) şi de a îmbu­nă­tăţi calitatea por­to­foliului de cre­dite per­for­­mante sunt vizibile în ambele segmente, retail şi corpo­rate. Ponderea NPL a scăzut la 22,2% com­parativ cu 26,5% în septembrie 2014, în timp ce rata de acoperire a NPL s-a ridicat la un nivel foarte confortabil de 79,1%“, potrivit informaţiilor transmise de BCR.

Andreas Treichl, CEO-ul Erste, acţionarul majoritar al BCR, răsuflă uşurat încă un trimestru după revenirea operaţiunilor la BCR, cel mai important pariu al carierei lui în care a investit peste 4 mld. euro. Odată cu anun­ţarea rezultatelor financiare, Treichl a ţinut să precizeze că subsidiarele au continuat să-şi îmbunătăţească rezultatele, iar „România recuperează rapid“.

Vineri, după anunţarea rezultatelor Erste, acţiunile băncii austriece pe bursa din Viena au urcat la 28,3 euro/acţiune, câştigând într-o singură zi peste 9%. Acţiunile Erste Bank pe bursa din Viena au accelerat în acest an cu 50%. La Bursa de la Bucureşti, acţiunile Erste au urcat cu 7,7%, la 126 lei/acţiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO