Bănci și Asigurări

Bancile mici si firmele financiare nebancare devin tinte pentru achizitii

27.04.2006, 00:00 19

Bancile cu capital majoritar privat autohton si cote de piata de sub 1% devin tinte de preluare pentru mari banci internationale chiar cu mai putin de un an inaintea integrarii. Desi multi analisti sustin ca deja este tarziu pentru intrarea pe piata mai ales fara o achizitie de proportii, exista investitori straini care vad un potential de castig din preluarea unor banci mici, fara branduri puternice. Totusi este evident ca formula de banca universala cu greu mai poate fi castigatoare intr-un mediu din ce in ce mai concurential, fiind de asteptat specializari pe segmente bine definite.

Pentru investitorii interesati de nise de piata, inca mai interesante decat bancile sunt firmele de credite de consum sau societatile de credit ipotecar. In 2003 gigantul BNP Paribas a cumparat compania Credisson prin divizia sa specializata Cetelem, iar acum Estima Finance si Domenia Credit sunt pe cale de a-si gasi cumparatori. Nici nu este nevoie de analize sofisticate pentru a identifica potentialul a doua segmente inca putin dezvoltate ale pietei financiare - creditul de consum si creditul ipotecar. Ca urmare, nici nu este nevoie de investitii intr-o structura complexa cum este o banca universala pentru valorificarea acestui potential, rentabilitatea investitiei putand fi mult mai mare, recuperarea avand loc intr-un timp mai scurt. Pe o piata pe care primele cinci banci controleaza 60% din active, investitiile in institutii de credit mici ar putea avea drept obiectiv dezvoltarea unor servicii de nisa, care sa asigure supravietuirea si cresterea in timp. Probabil ca si pretul potential al activelor bancare romanesti are de jucat un rol in decizia de investire, mai ales dupa reperul stabilit de BCR.

Romexterra, cu active de aproape 287 mil. euro la sfarsitul lui 2005, reprezentand 0,8% din piata, si Mindbank, cu 80 mil. euro si o cota de piata de 0,2%, sunt in aceasta perioada sub microscopul mai multor investitori straini. RoBank, o banca de marime asemanatoare, a fost cumparata in 2004 de OTP pentru circa 40 mil. dolari. Intre timp, piata a crescut si o data cu ea si sansele vanzatorilor de a obtine sume mai mari.

Printre investitorii interesati figureaza Bayerische Landesbank, a saptea mare banca din Germania, care functioneaza ca bancher principal al landului Bavaria si al municipalitatilor care apartin acestuia. Banca tatoneaza de mai multa vreme piata romaneasca, anul trecut numarandu-se printre investitorii interesati de Banca Tiriac.

De asemenea, la Romexterra s-au uitat si portughezii de la Millennium, care n-au renuntat la proiectul intrarii pe piata dupa infrangerea din finala de la BCR, in favoarea austriecilor de la Erste Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO