Bănci și Asigurări

Bancile nu mai sunt multumite de castigurile de pe piata monetara

30.07.2003, 00:00 15



Politicile de dobanzi ale bancii centrale si a Ministerului de Finante, mult mai previzibile in ultima vreme, dar si orientarea lichiditatilor din ce in ce mai vizibil catre creditare a facut ca incepand din acest an operatiunile pe piata monetara interbancara sa intre, de la luna la luna, pe un trend descendent. Daca in februarie media zilnica a operatiunilor interbancare era in jur de 7.100 miliarde de lei in iunie aceasta scazuse la 3.700 miliarde de lei, si dupa cum evolueaza lucrurile sunt sanse ca trendul sa se continue.



Daca stocul mediu zilnic al operatiunilor interbancare a cunoscut o scadere usoara in ultimele doua-trei luni, mult mai pronuntata a fost scaderea in ceea ce priveste tranzactiile medii zilnice, unde fata de luna februarie a acestui an, in prezent media zilnica a operatiunilor interbancare este la aproape jumatate. O explicatie? Trendul de reducere a volumelor de pe piata monetara din ultimele luni, se datoreazi intr-o masura importanta faptului ca instrumentul de creditare - in special componenta orientata catre creditul neguvernamental - a devenit foarte popular in ultima perioada, cunoscand o crestere semnificativa. Astfel, o parte importanta din excesul de lichiditate al bancilor a luat calea consumului sau al investitiilor" , comenteaza Liviu Olaru, senior dealer la ABN Amro Bank Romania.



O explicatie vine de fapt si din politicile de dobanda pe care le aplica cei doi piloni ai pietei monetare- banca centrala si Ministerul Finantelor. BNR a inceput, parca mai mult din acest an, sa fie prezenta aproape zilnic pe piata monetara si sa atraga depozite de la banci, in ultimele saptamani chiar la aceeasi vesnica dobanda de 18,25% pe an. Aceasta situatie nu face decat sa creez si sa induca impresia ca banca centrala nu va reduce prea curand dobanda de sterilizare in urmatoarea perioada. Mai mult chiar, dupa cum stau lucrurile, sunt sanse ca in perioda urmatoare sa o creasca usor tocmai pentru a atrage o parte din ce in ce mai mare din lichiditatile bancilor. Saptamana trecuta reprezentantii FMI au atras atentia oficialilor BNR sa gaseasca solutii pentru a stopa cresterea mult prea mare a creditarii. Or, atragerea lichiditatilor - cu costurile de rigoare - este una dintre solutiile cele mai la indemana.



"Volumele de tranzactionare pe piata monetara sunt mai mici si pentru ca fiecare banca isi poate controla acum, mult mai bine, pozitiile. Si asta pentru ca piata monetara e sparta. De o parte e banca centrala care ofera aceeasi dobanda (n.r-18,25%) la depozitele atrase de mai multe saptamani, iar de cealalta Ministerul Finantelor care plateste o dobanda de cel mult 15%. In ultima vreme s-a cam terminat cu <plasezi acum, la dobanda asta, pentru ca cel mai probabil in urmatoarea perioada dobanda va mai scadea>. Politica de dobanzi a devenit mult mai controlabila.", spune si Dragos Balaci, dealer la Banc Post



Oricum, potrivit ultimelor rapoarte facute publice de banca centrala, incepand cu aprilie piata monetara interbancara a revenit la o functionare mult mai calma, dupa ce in martie a traversat o perioada extrem de tensionata datorita modului in care bancile si-au gestionat resursele pe parcursul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii.



Ca urmare, incepand cu aprilie, volatilitatea ratelor dobanzilor s-a redus puternic, atingand minime istorice. in acelasi timp, intervalul de variatie a ratelor medii zilnice ale dobanzilor s-a restrans la numai 2,7 puncte procentuale - cel mai mic din ultimele 40 de luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO