Bănci și Asigurări

Bancile straine au majorat creditele pentru sectorul nebancar in T1

Bancile straine au majorat creditele pentru sectorul nebancar in T1
26.07.2009, 19:26 27

Calculata in euro, cresterea ar fi fost considerabil mai mare din cauza miscarilor de curs din primul trimestru. Soldul la martie era astfel de 18,5 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro peste cel din decembrie anul trecut.

Creditele externe totale care au mers catre Romania raportate de bancile cuprinse in studiul BRI au scazut totusi usor in primele trei luni, de la 59,5 la 55,7 miliarde de dolari. Acest sold include, pe langa finantarile acordate companiilor nebancare, si imprumuturile pentru institutiile financiare. 

Bancile straine si-au redus foarte usor expunerea totala pe Romania (care include si bilanturile bancilor locale cu actionariat strain) in primele trei luni ale anului, suma totala coborand de la echivalentul a 87 de miliarde de euro in decembrie anul trecut la 86,2 miliarde de euro la sfarsitul lui martie, arata datele Bancii Reglementelor Internationale, care functioneaza ca o banca centrala a bancilor centrale nationale.

"Expunerile fata de Romania au ajuns la un moment la care s-au plafonat si probabil se vor mentine dupa acordurile de la Bruxelles si Viena. Nu putem spera la o majorare, dar probabil ca bancile isi vor respecta cuvantul si vor mentine expunerea", comenteaza Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Raportata in dolari, expunerea totala pe Romania a scazut de la 121 la 114 mld. dolari in acelasi interval. In primul trimestru, dolarul american s-a apreciat cu peste 4% in fata euro. In martie, noua grupuri financiare straine care au o pozitie importanta pe piata locala au semnat un angajament in fata Fondului Monetar International, a Ministerului de Finante si a BNR privind mentinerea finantarilor acordate filialelor din Romania la nivelul de la sfarsitul lunii martie. Totodata, bancile-mama se angajau sa sustina cu capital filialele locale, in cazul in care ar fi necesar.

"Vom vedea bancile mentinand expunerile in Romania, dar asta nu inseamna ca toate sumele eliberate prin rambursarea ratelor sau prin reducerea rezervelor minime constituite la BNR vor merge in creditare. Acum sunt putini clienti bancabili care sa isi doreasca sa ia un credit", subliniaza Dumitru.

De altfel, inca de la inceputul anului bancile s-au reorientat spre finantarea statului, care are de acoperit un deficit bugetar enorm, in timp ce soldul finantarilor pentru domeniul privat este in scadere.

Cea mai mare expunere pe Romania o au in continuare bancile austriece, cu un volum de 40 de miliarde de dolari (30 de miliarde de euro) la sfarsitul lui martie.

In decembrie expunerea era de 42 de miliarde de dolari (in echivalent euro suma era de 30 mld. euro). Bancile franceze au o expunere de 15,4 miliarde de dolari (11,5 miliarde de euro), iar cele din Italia de 9,3 miliarde de euro.

In conditiile in care BRI ia in considerare creditorul final care isi asuma riscul, pe lista tarilor de origine a bancilor cu expunere pe Romania apar si Japonia, Elvetia sau Suedia, desi acesti jucatori nu au o prezenta locala directa.

Din volumul total al creantelor internationale, de 75 de miliarde de dolari la sfarsitul lui martie, 32,8 miliarde de dolari (26,2 miliarde de euro) aveau scadenta de pana la un an, 7,8 miliarde de dolari aveau maturitati intre unul si doi ani, iar 34,7 miliarde de dolari (24,7 mld. euro) aveau maturitati de peste 2 ani. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO