Bănci și Asigurări

Bancpost: Creditul nu creşte din cauza cererii

Autor: Liviu Chiru

27.09.2010, 23:54 15

Cererea de credite din partea mediului privat este foarte slabă,iar Banca Naţională nu mai are pârghii pentru a interveni, fiindnecesare măsuri care să vizeze reluarea creşterii economice îngeneral, consideră Mihai Bogza, preşedintele Bancpost şi fostviceguvernator al BNR.

"Problema (cererii reduse de finanţări - n. red.) nu este înmâna BNR. Este o problemă economică. Măsurile nu ar trebui luatepentru revitalizarea creditării strict, ci pentru reluareacreşterii economice", a spus Bogza într-un interviu pentru ZF. Elspune că Bancpost nu reuşeşte să îşi majoreze portofoliul decredite acordate clienţilor din mediul privat, deşi îşi propusesepentru anul acesta o creştere cu două cifre, iar în primăvară aavut chiar campanii de promovare.

"Pe zona de corporate putem vorbi mai degrabă de anumitecompanii decât de sectoare întregi care să meargă bine. Deasemenea, creditul ipotecar manifestă o tendinţă uşoară decreştere. În zona firmelor mici şi a creditului de consum cerereaeste însă foarte redusă", spune Bogza.

În altă ordine de idei, şeful Bancpost spune că preţulcreditului trebuie să ţină seama de costul riscului (cheltuielilecu provizioanele făcute pentru împrumuturile nerambursate declienţi), iar creşterea acestuia a supracompensat ieftinirearesurselor de finanţare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO