Bănci și Asigurări

Banii sunt tot mai scumpi

29.05.2003, 00:00 77

Ministerul Finantelor nu a acceptat marti sa se imprumute de la banci cu orice cost, chiar daca dobanzile platite la titluri de stat emise pe o perioada de sase si doisprezece luni au fost usor in crestere fata de licitatia anterioara.
Finantele au respins astfel toate ofertele venite de la banci la un nivel al randamentului mai mare de 15,99% pentru titlurile pe sase luni, respectiv pe cele mai mari de 15,5% pentru scadenta un an, considerandu-le la un nivel neacceptabil.#leadend#
Totusi, dupa ce pe 20 mai, dobanda medie platita la scadenta sase luni a fost de 15,41%, marti s-a acceptat o medie de 15,54%, in timp ce la un an s-a platit o dobanda medie de 15,46%, fata de 15,43% anterior.
Chiar daca initial cererea venita din partea bancilor a fost - in cazul ambelor licitatii - cu mult mai mare decat oferta, bancile nu au fost dispuse sa-si imobilizeze lichiditatile la orice pret.
Bancile au luat astfel certificate de trezorerie doar de 400 miliarde de lei cu scadenta la sase luni, respectiv de 80 miliarde de lei pe un an, in conditiile in care oferta initiala era de 500 miliarde de lei , respectiv 1.000 miliarde de lei.
In ultima vreme, Ministerul Finantelor a aratat clar ca are nevoie de bani, dar tocmai acest lucru a fost speculat de banci care nu au acceptat orice dobanzi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO