Bănci și Asigurări

BCE: Cresterea accelerata a creditelor in valuta, risc pentru bancile locale

06.07.2006, 19:56 14

Cresterea accelerata a creditelor in valuta consemnata in ultimii ani ar putea genera o serie de riscuri pentru banci si pentru stabilitatea macroeconomica din Romania, potrivit unui raport al Bancii Centrale Europene (BCE).
"Riscul legat de creditare ramane principalul risc pentru stabilitatea financiara a Romaniei. Cresterea volumului de credite a fost determinata de imbunatatirea increderii consumatorilor, avansul economic semnificativ si stabilizarea situatiei macroeconomice", se arata in raportul BCE.
Intrucat o parte importanta din imprumuturi este acordata in valuta, consumatorii finali se confrunta cu un risc valutar semnificativ, ceea ce ar putea crea probleme bancilor, sustin specialistii BCE. "Tranzactiile in valuta pot avea efecte negative asupra stabilitatii financiare, intrucat entitatile economice vor fi nevoite sa se confrunte cu riscuri valutare. Acest lucru va creste gradul de vulnerabilitate in cazul unei crize financiare", se arata in raportul BCE.
Diferentele de curs valutar pot avea un rol important in exacerbarea crizelor financiare si pot determina cresterea semnificativa a costurilor necesare pentru rezolvarea lor, cea mai mare parte a acestor costuri fiind suportata de contribuabili, sustin specialistii BCE.
Deprecierea semnificativa a monedei nationale ar putea determina o serie de falimente in sectorul bancar si deterioarea bilanturilor institutiilor de credit, ceea ce ar acutiza criza.
In Romania, anul trecut, 54% din creditele acordate persoanelor fizice si juridice au fost in valuta, in timp ce in Bulgaria ponderea a fost de 47%, in Turcia de 16%, iar in Croatia de 10%.
In ultimii ani, sectorul bancar romanesc a fost caracterizat printr-un grad ridicat de profitabilitate, generata in principal de veniturile obtinute din dobanzi. BCE arata ca situatia a fost determinata de avansul rapid al creditelor.
"Bancile romanesti au reusit sa-si imbunatateasca nivelul costurilor, in special prin reducerea celor cu personalul, aflate in prezent la un nivel inferior celor din zona euro. Continuarea acestei tendinte de reducere a costurilor ar putea contribui la mentinerea profitabilitatii, avand in vedere perspectivele legate de posibilitatea reducerii anumitor venituri", apreciaza BCE.
Printre provocarile identificate de BCE privind sectorul bancar din Romania se numara continuarea tendintei de reducere a profiturilor operationale, intensificarea concurentei si diminuarea depozitelor atrase de la rezidenti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO