Bănci și Asigurări

BCE menţine dobânda de politică monetară la minimul record de 0,15%

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi

Autor: Marius Oncu

03.07.2014, 14:52 382

"Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,15%, 0,4% şi, respectiv, -0,1%", se arată într-un comunicat al băncii.

Toţi cei 54 de economişti consultaţi de Bloomberg au anticipat că BCE va menţine rata dobânzii de politică monetară neschimbată.

Draghi va susţine un discurs la circa 45 de minute după anunţarea deciziei privind dobânda cheie.

BCE a redus la începutul lunii iunie rata cheie la un nou minim record, de la 0,25% la 0,15%, şi a coborât rata la depozitele constituite de instituţiile de credit la -0,1%, devenind astfel prima mare bancă centrală care taxează banii păstraţi de bănci în conturi la BCE.

Preşedintele instituţiei, Mario Draghi, a declarat în luna iunie că relaxarea cantitativă, care ar presupune achiziţii semnificative de obligaţiuni, rămâne o opţiune pentru bancă dacă se ajunge la deflaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO