Bănci și Asigurări

BCE propune un plan pentru forţarea băncilor să se spele de creditele toxice

BCE propune un plan pentru forţarea băncilor să se...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.09.2016, 00:04 647

Înfiinţarea unor unităţi separate pentru o gestionare mai bună a creditelor ne­per­for­mante şi stabilirea unor ţinte clare pe un an şi pe trei ani pentru curăţarea porto­fo­liilor de ast­fel de împrumuturi sunt unele din pro­pu­nerile făcute de Banca Centrală Europeană (BCE) ca parte a unui plan prin care vrea să forţeze băncile să-şi rezolve problema de 900 mld. euro a creditelor toxice. Propunerile au fost publicate luni, scrie The Wall Street Journal.

Diferite autorităţi europene şi politicieni se tem că aceste credite toxice afectează evoluţia acţiunilor băncilor şi revenirea economiilor. BCE găzduieşte spraveghetorul unic al sistemului bancar din zona euro - Mecanismul de Supraveghere Unic.

Propunerile băncii centrale a zonei euro fac parte, alături de testele de stres bancare, din eforturile mai cuprinzătoare de a reconstrui încrederea în băncile europene. Acţiunile băncilor au scăzut cu mai mult de 20% anul acesta din cauza îngrijorărilor pe care le ridică evoluţia profiturilor lor într-un mediu cu dobânzi extrem de mici şi moştenirea de credite neperformante.

Propunerile sunt un pas important „în cursa pe termen mediu pentru rezolvarea acestei probleme“, a spus Sharon Donnery, viceguvernatorul băncii centrale a Irlandei. El conduce o echipă care se ocupă special cu problema creditelor neperformante.

Donnery a explicat că peste 7% din creditele date de cele mai mari bănci din zona euro au devenit neperformante. Problema este mai acută în ţările din sudul Eu­ropei. Circa 47% din împrumuturile din Gre­cia şi 45% din cele din Cipru sunt neperformante.

„Este necesară abordarea unei supra­vegheri armonizate şi transparente“, a spus Donnery. Propunerile sunt neangajante, dar băncile va trebui să explice de ce nu le respectă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO