Bănci și Asigurări

BCR a luat culorile Erste, urmeaza produsele si serviciile

BCR a luat culorile Erste, urmeaza produsele si serviciile

Conducerea bancii, Nicolae Danila (CEO) si Andreas Treichl (presedintele Consiliului de Supraveghere), a primit primele carduri cu noua sigla (Click pentru detalii)

04.09.2007, 18:49 229

La aproape un an de cand Erste Bank a preluat controlul BCR, cea mai mare banca romaneasca, si-a lansat ieri noua imagine in culorile actionarului majoritar: logoul are acum o nuanta de albastru mai inchis, iar dupa literele BCR a fost atasat un S in rosu, simbol al bancilor de economii din Austria (de la Sparkasse), si cu un punct deasupra, care sugereaza o moneda intrand intr-o pusculita.
"Noul logo arata pe de o parte ca BCR face parte din grupul Erste, si pe de alta ca este cea mai mare banca din Romania si ca atare i-am pastrat numele intact. In urmatoarele luni vom da un semnal puternic pe piata cu noile produse si servicii", a declarat Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste si presedintele Consiliului de Supraveghere al BCR. El nu a dorit sa precizeze costul operatiunii de rebranding pentru reteaua care numara in prezent 520 de unitati, insa a mentionat ca "nu este ieftin".
Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR, spune ca este mai mult decat o schimbare de litere si culori. "Am dorit ca mai intai sa transformam intregul sistem de functionare, astfel incat clientii sa simta imbunatatirile la nivelul produselor si serviciilor, precum si atentia sporita, la standarde europene, cu care sunt tratati. Acum avem si un logo puternic pentru un BCR si mai puternic."
Ceremonia lansarii noului logo al BCR a avut loc pe ploaie, in fata sediului central al BCR din Bucuresti, printre participanti numarandu-se prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian si secretarul de stat Sebastian Vladescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.
"Guvernatorul Isarescu si alti bancheri obisnuiesc sa spuna ca bancherii comerciali iti dau umbrela cand e soare si ti-o iau cand ploua. Noi am scos astazi umbrele si le-am impartit pe ploaie", a glumit Treichl dupa o ora de stat in ploaie.
Dupa ceremonie, si-a deschis un cont curent cu 322 de lei in sold, echivalentul unei bancnote de 100 de euro la cursul BCR. "BCR are acum cea mai buna facilitate de cont curent de pe piata romaneasca si pe acest fundament vom construi combinatii de produse." Seful Erste a avut o scurta discutie cu functionara care i-a deschis contul. "Fiecare angajat al BCR trebuie sa nu aiba alta grija decat aceea de a servi bine clientul." De emotie probabil, Treichl si-a uitat pasaportul la casierie dupa depunerea numerarului in cont.
El sustine ca BCR va indeplini obiectivul de majorare a profitului pe 2007 cu 40%, minus costurile de restructurare estimate la 40 de milioane de euro, mizand pe cresterea economica solida. La randul sau, Danila a afirmat ca banca tinteste pentru acest an o cota de piata de minimum 26%. De asemenea, urmareste depasirea pragului de patru milioane de clienti pe segmentul retail, fata de 3,3 milioane in prezent.
Treichl se asteapta ca piata bancara romaneasca sa continue sa creasca rapid in urmatorii cel putin zece ani. "Nu ma tem ca ar fi vorba despre o crestere prea rapida, avand in vedere si decalajele care sunt de recuperat. Mediul bancar romanesc este foarte profesionist si suntem obisnuiti cu o competitie dura". El a mentionat ca piata fortei de munca din sistemul bancar este in special foarte competitiva, avand in vedere ca sunt mai multe locuri de munca disponibile decat oameni pregatiti. "Este foarte mare nevoie de personal calificat asa ca trebuie sa cheltuim mult cu trainingul."
Seful Erste reafirma ca listarea bancii austriece la Bucuresti ar putea fi amanata pentru trimestrul I al anului viitor. "Sper sa putem realiza listarea pana la sfarsitul anului, insa mai sunt aspecte complicate de rezolvat cu Depozitarul Central si cu Bursa. Nu este nicio problema daca ajungem in ianuarie-februarie. Cu totul ar mai putea dura inca 8-9 luni."
Stere Farmache, directorul general al BVB, spune ca Bursa are mai degraba o problema de prioritati, avand in vedere ca se pregateste in curand lansarea derivativelor, iar ceea ce solicita Erste implica introducerea unui nou mecanism de tranzactionare. "Aceasta presupune o schimbare structurala pentru Bursa si trebuie sa vedem mai intai daca toti jucatorii sunt pregatiti pentru un asemenea pas care altminteri este firesc pentru modernizarea pietei. Studiem varianta unui mecanism stucturat pe doua viteze pentru a rezolva aceasta problema", a declarat Farmache pentru ZF, mentionand ca este mai confortabil de avansat un termen ca ianuarie-februarie 2008 pentru listarea Erste la Bucuresti.
Manfred Wimmer, director de strategie al Erste si vicepresedinte executiv al BCR, spune ca banca se va concentra in perioada urmatoare pe dezvoltarea capacitatilor de vanzare, in contextul promovarii noii imagini.
"Vom ajunge la circa 600 de unitati la sfarsitul anului si in paralel vom dezvolta o forta mobila de vanzare pentru creditele ipotecare. In perioada ramasa din 2007 ne vom concentra pe vanzarea noului produs de cont curent si pe finalizarea proiectului de call center. De asemenea, vom lansa primele centre ipotecare, care constituie o solutie de marketing si de eficientizare operationala pentru cresterea vanzarilor de credite ipotecare", a declarat pentru ZF Wimmer, responsabil cu supervizarea proiectului de integrare a BCR in grupul Erste. Pachetele de produse si servicii asociate contului curent vor fi lansate in partea a doua a lunii septembrie.
Printre noile produse si servicii care vor fi disponibile clientilor in perioada urmatoare se numara centrele imobiliare retail, un nou portal web, prin care toti clientii pot solicita on-line carduri si credite, pachete asociate contului curent si un nou Centru de Contact BCR. Centrele imobiliare retail sunt destinate finantarii investitiilor imobiliare ale persoanelor fizice, primul centru fiind operational de ieri in Bucuresti.
De asemenea, toate cardurile emise incepand cu 3 septembrie au un nou design, cu noul logo al BCR.
Cat priveste presiunile pe care trebuie sa le suporte bancile din cauza costurilor induse de BNR prin nivelul mare al rezervelor minime obligatorii, Treichl spune ca BCR inca nu a recurs la "exportul" de credite mari spre banca mama.
"Nu am mutat credite de la BCR in bilantul Erste, pentru ca ar fi doar o solutie temporara. De altfel am fost obisnuiti in anii trecuti cu astfel de tipuri de costuri la alte filiale de-ale noastre din regiune. Este firesc ca bancile comerciale sa incerce sa evite constrangeri impuse de o banca centrala, insa si aceasta se repliaza de fiecare data si nu se poate merge asa la nesfarsit", a comentat Treichl pentru ZF. Pentru finantarea cresterii afacerilor BCR, el spune ca banca ar putea incepe in lunile urmatoare sa emita primele titluri de tipul "medium term notes" pe piata internationala, cu dobanda fixa si cu scadente de pana la zece ani, in cadrul unui program aprobat la inceputul anului.
"Nu este un moment prea bun de iesit pe piata in prezent, insa vom urmari conjuctura in lunile urmatoare."
Treichl crede ca turbulentele provocate de criza creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA vor continua "pentru ca este multa nesiguranta si incertitudine pe piata", asa ca volatilitatea va ramane ridicata.
"Efectele nu se vor stinge curand, ci probabil se vor prelungi si anul viitor. Unii bancheri iresponsabili au provocat o asemenea situatie incat toate pietele sunt afectate. Desi au fost doar cativa jucatori care au investit masiv in astfel de titluri riscante (care aveau in spate credite ipotecare cu grad mare de risc), a devenit o problema pentru toate bancile. S-a ajuns la o criza de credibilitate care sigur ca afecteaza toate pietele, iar efectele pot atinge si Romania intr-o anumita masura, desi nu ar trebui neaparat", a comentat Treichl, precizand ca Erste nu a investit in titluri emise pe baza creditelor ipotecare riscante. El spera ca bancile care au exagerat cu expunerea la risc au invatat o lectie si ca asemenea oricarei crize si aceasta va aduce in final ceva mai bun decat inainte.
Nu crede insa ca piata romaneasca a creditelor ipotecare implica riscuri deosebite. "Nu avem un bubble imobiliar in Romania. Este o piata cu crestere foarte puternica, preturile au crescut, dar este normal, si sigur vor creste in continuare. Sunt multe sectoare nedezvoltate ale pietei imobiliare si nu-mi fac probleme."
In general, Treichl nu intrevede motive de ingrijorare in privinta economiei romanesti. "Romania ar trebui totusi sa-si intareasca exporturile." De asemenea, spune ca piata muncii devine o problema, fiind din ce in ce mai dificil de acoperit nevoile de specialisti.
El crede ca privatizarea bancilor a fost o solutie inteleapta, avand in vedere ca astfel s-a ajuns ca multe dintre cele mai mari banci europene sa concureze pe piata locala, in beneficiul clientilor.
Erste este actionarul majoritar al BCR, cu un pachet de 69,11%, iar o participatie de 30,11% se afla in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF). Treichl spune ca este "foarte multumit" cu participatia de aproape 70%.
"Piata va decide daca cineva va dori sa vanda, iar noi vom vedea atunci daca pretul cerut ne convine."
BCR ar putea incepe sa realizeze tranzactii direct la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pana la sfarsitul acestui an, aflandu-se in ultima faza de implementare a a proiectului, a declarat Nicolae Danila.
"Avem platforma de tranzactionare si lucram la realizarea soft-ului. Acest lucru ar mai putea dura circa o luna", a spus Danila.
El a precizat ca realizarea aplicatiei software reprezinta ultima etapa in implementarea acestui proiect care va permite BCR sa poata opera direct pe piata de capital. BCR va putea sa preia si sa transmita ordine privind unul sau mai multe instrumente financiare, sa execute ordinele in contul clientilor, sa tranzactioneze instrumente financiare pe cont propriu, precum si sa administreze portofoliile, inclusiv portofoliile de conturi individuale ale investitorilor, pe baza discretionara, cu respectarea mandatului dat de acestia, atunci cand aceste portofolii includ unul sau mai multe instrumente financiare.
BCR a inregistrat in prima jumatate a anului un profit net de 139,5 milioane de euro, conform standardelor internationale de contabilitate, in crestere cu 21,4% in lei fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Din aceasta suma, austriecilor de la Erste, actionarul majoritar al BCR, le-a revenit o cota de circa 101 milioane de euro, conform participatiei de 69,17%.
Banca si-a majorat veniturile nete din dobanzi cu ceva mai mult de 12% fata de prima jumatate a anului trecut, pana la 264,9 milioane de euro. In acelasi timp, veniturile din comisioane au inregistrat o dinamica mai rapida, urcand cu 36%, pana la 105,2 milioane de euro. In total, veniturile operationale ale BCR au urcat cu 23%, pana la ceva mai mult de 435 de milioane de euro.
In conditiile in care cheltuielile generale au urcat cu numai 19%, pana la 435 de milioane de euro, BCR a reusit sa continue sa isi imbunatateasca indicatorii de eficienta. Raportul cost/venituri a coborat cu aproape doua puncte procentuale, pana la 54%, in timp ce rentabilitatea capitalurilor a crescut de la 18,8% la peste 21%.


Rebranding in sistemul bancar
Grupurile bancare straine care au preluat institutii de credit romanesti au suportat cheltuieli semnificative cu schimbarea imaginii filialelor locale. Mai norocosi au fost cei care au preluat banci mai devreme, inainte ca retelele sa se extinda prea mult. In multe cazuri, au fost pastrate numele originale, cel putin partial, fiind insa adoptata imaginea corporatista a actionarului majoritar. Exceptie face inca Banca Romaneasca, a carei imagine a ramas intacta, desi in 2003 a fost preluata de National Bank of Greece.

BRD-SocGen
Francezii de la Societe Generale au preluat BRD in 1999, insa rebrandingul a avut loc de-abia patru ani mai tarziu. In septembrie 2003, BRD a adoptat culorile rosu-negru precum si logoul grupului francez. A pastrat numele BRD, la care a adaugat SocGen, prescurtarea numelui bancii mama. De-abia dupa rebranding, in 2004-2005 a inceput marea expansiune a retelei.

Bancpost
Grecii de la EFG Eurobank au inceput introducerea imaginii corporatiste proprii la Bancpost la sfarsitul lui 2005, desi au preluat controlul bancii in 2002. In prezent circa 80% din reteaua teritoriala poarta noul logo al Eurobank. De asemenea, Bancpost a adoptat culorile albastru inchis si rosu ale bancii-mama.

Raiffeisen Bank Romania
Austriecii de la Raiffeisen nu au pastrat numele Banca Agricola, institutie de credit pe care au preluat-o in 2001. In iunie 2002 Banca Agricola a fuzionat cu filiala existenta a Raiffeisen Romania, banca rezultata fiind denumita Raiffeisen Bank Romania si imprumutand imaginea corporatista a grupului, in culorile negru-galben.

UniCredit Tiriac Bank
Dupa doua fuziuni succesive, italienii de la UniCredit au realizat o operatiune de rebranding care s-a incheiat recent. De la cele trei banci implicate in procesele de fuziune - Banca Tiriac, HVB Bank, UniCredit Romania - a fost pastrat numele Tiriac, in rest imaginea noii banci fiind cea a grupului UniCredit, cu logoul in culorile alb-rosu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO