Bănci și Asigurări

BCR iese cu 6% dobândă la credite de consum în lei, DAE sare de 16%

Autor: Ciprian Botea

28.11.2010, 23:40 43

BCR, cea mai mare bancă locală după active, a redus cu 20%dobânda la creditele de nevoi personale, costul nominal pornind dela 6% pe an la lei şi 8,6% pe an la euro, însă comisionul deacordare de 3% din credit şi cel de administrare de 0,35% la solduliniţial măresc vizibil costul real al împrumuturilor.

Promoţia vine în contextul în care BCR împlineşte pe 1 decembrie20 de ani de la înfiinţare, banca încercând astfel să atragăclienţi noi. BCR nu precizează însă în anunţul de presă perioada devalabilitate a ofertei.

De dobânda nominală de 6% pe an la leu beneficiază clienţii cuistoric, care îşi primesc salariul într-un cont curent deschis laBCR şi au avut un comportament bun de plată la credite vechi, fiindvalabilă doar pentru împrumuturile cu perioada de rambursare de celmult doi ani. Dobânda este fixă pe toată perioada de creditare.Banca percepe un comision de acordare de 3% din valoarea credituluişi un comision lunar de administrare de 0,35% aplicat la solduliniţial, astfel că dobânda anuală efectivă depăşeşte 18% pe an. Laeuro, clienţii cu istoric plătesc o dobândă nominală de 8,6% pe anindiferent de perioada de creditare, pentru un împrumut 7.500 deeuro pe zece ani rata lunară fiind de 119 euro la o un cost efectivde 16,6% pe an, potrivit informaţiilor de pe site-ul băncii.

Clienţii fără istoric plătesc însă o dobândă nominală de 8,8% pean la lei şi 10,6% pe an la euro. Dobânda efectivă urcă în acestcaz la 18,5% pe an la lei, rata lunară pentru un credit de 33.000de lei pe cinci ani fiind de 797 lei. Costul efectiv al unui creditîn euro depăşeşte 20% pe an, ceea ce înseamnă că pentru un creditde 7.500 de euro pe cinci ani clientul plăteşte până la sfârşitulcontractului aproape 11.500 de euro.

Pentru împrumuturile în lei contractate pe o perioadă de până ladoi ani, clienţii fără istoric plătesc o dobândă nominală de 7,6%pe an, nivelul comisioanelor fiind neschimbat.

În paralel, banca bonifică dobânzi promoţionale la depozitele cuscadenţa la trei luni, de 8% pe an la lei şi 4% pe an la euro, prinnoua ofertă devenind una dintre cele mai generoase instituţii decredit de pe piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO