Bănci și Asigurări

BCR: Orasele si IMM-urile, zone de maxim interes

BCR: Orasele si IMM-urile, zone de maxim interes

Nicolae Danila, CEO al BCR

09.05.2007, 17:14 17

Municipalitatile si IMM-urile reprezinta sectoare de business de maxim interes pentru banci, insa acestea trebuie sa ofere si mecanisme de asistenta pentru utilizarea fondurilor UE care sa ajute la restrangerea decalajului dintre mediul rural si cel urban, afirma Nicolae Danila, presedintele executiv al BCR.
El estimeaza volumul finantarilor acordate de banci municipalitatilor pana in prezent la circa 1,5 miliarde de euro. "Necesarul de finantare este foarte ridicat in conditiile in care nevoile de modernizare se situeaza peste nivelul de indatorare al municipalitatilor. BCR se va orienta si spre comunitatile locale de dimensiuni reduse, unde exista decalaj tehnologic", spune Danila.
In acelasi timp, creditele acordate IMM-urilor reprezinta circa 48% din totalul creditelor bancare, insa pe de alta parte creditele bancare constituie doar 8% din pasivele IMM-urilor, indicand potentialul mare de crestere pe acest segment.
"Bancile va trebui sa-si dezvolte sistemele de management al riscului pentru a sustine segmentul in expansiune al IMM-urilor prin solutii flexibile si preturi adaptate", afirma seful BCR. El spune ca este insuficient acoperita si cererea de finantare a microcompaniilor, bancile acoperind doar circa 55% din aceasta. "Estimam piata microfinantarilor la aproximativ 500 de milioane de euro", a declarat Danila.
Cat priveste zona rurala, Danila remarca numarul foarte mare al exploatatiilor individuale - circa 4,2 milioane, in timp ce doar 18.200 de exploatatii sunt in administrarea unor firme care pot avea acces mai usor la finantari bancare. "Gradul de concentrare este foarte scazut, de circa 2,15 hectare pe exploatatie. Decalajul fata de Uniune este ingrijorator", afirma Danila.
Desi raman numeroase zone inca slab acoperite de banci, Danila spune ca sectorul bancar inregistreaza concurenta cea mai mare din toata economia. "Este adevarat ca activele se concentreaza la nivelul celor mai mari trei banci, cu 50,5%, insa concurenta se manifesta puternic intre 33 de nume importante de pe piata financiara europeana si globala plus un numar mare de jucatori cu pasaport european", a mai spus Danila, aratand ca in alte domenii piata este disputata de maximum sase jucatori.
Sistemul financiar este in continuare dominat de banci, ale caror active au ajuns la circa 50% din PIB, in timp ce fondurile mutuale de-abia ating o pondere de 0,2% din PIB, iar capitalizarea bursiera se ridica la 21% din PIB.

Actiuni Erste cu discont de 20%
Nicolae Danila, CEO al BCR, a declarat ca isi va exercita dreptul de cumparare a unui pachet de 3.000 de actiuni Erste Bank, in cadrul noului sezon inceput vineri de banca austriaca din programul de fidelizare si stimulare a angajatilor prin acordarea de tilturi la preturi preferentiale.
Potrivit Erste Bank, programul de optiuni pe actiuni Erste destinat managerilor din grup nu va functiona insa in acest sezon din cauza ca rentabilitatea capitalului propriu al Erste Bank a scazut sub pragul minim prevazut de 17%. In programul standard, toti angajatii au dreptul sa cumpere cel mult 200 de actiuni, dar cel putin 10, fiind disponibile in total doua milioane de titluri, cu un discont de 20% fata de pretul mediu din aprilie al actiunilor tranzactionate la Viena. Actiunile astfel cumparate trebuie pastrate cel putin un an, respectiv pana la 30 iunie 2008. Plata va trebui facuta pe loc, iar noile actiuni ar urma sa intre la tranzactionare la Viena in cursul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO