Bănci și Asigurări

BCR: profit net consolidat de 163 mil. dolari

15.01.2003, 00:00 25

Grupul Banca Comerciala Romana (BCR) a incheiat anul trecut cu un profit net de 163 milioane de dolari, iar pentru anul acesta estimeaza o crestere a acestui indicator cu 10-15%, a declarat ieri Nicolae Danila, presedintele BCR. In 2001, profitul net consolidat la nivelul inregului grup a fost de 146 milioane de dolari.
Danila nu a facut publice alte rezultate financiare inregistrate anul trecut spunand doar ca acestea sunt in grafic. BCR este cea mai mare banca din sistemul bancar romanesc, detinand o cota de piata, dupa active, de peste 33%. La sfarsitul primului semestru al lui 2002, grupul BCR raporta active totale de aproape 130.000 miliarde de lei (peste 3 miliarde de dolari) si un numar de conturi administrate de peste 3 milioane.
Autoritatile romane au incercat anul trecut sa inceapa privatizarea bancii dar nu au avut prea mult succes. Dupa doua incercari esuate de atragere a unor banci de talie internationala in actionaritul BCR la inceputul acestui an s-a decis reluarea procesului de privatizare prin vanzarea pentru inceput a unor pachete de actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare(BERD) si International Financial Corporation (IFC).
Daca IFC a transat intr-o oarecare masura lucrurile si a spus ca in momentul in care autoritatile romane ii va invita la discutii va face o oferta in acest sens avand deja pregatite in jur de 75 de milioane de dolari, BERD de abia acum a inceput sa priveasca mai serios aceasta problema.
Potrivit lui Kurt Geiger, director in cadrul BERD, aflat in aceste zile la Bucuresti,  Consiliul Director al BERD va lua o decizie privind modalitatea de participare la privatizarea Bancii Comerciale Romane numai dupa ce Guvernul va prezenta o propunere ferma privind acest proces.
 "Discutiile privind participarea BERD la privatizarea celei mai mari banci din Romania abia au inceput si vor continua in perioada urmatoare. Am vazut ca Executivul doreste sa continue privatizarea, insa BERD va adopta o decizie atunci cand va exista o propunere pusa la punct", a explicat Geiger.
Oficialul BERD a adaugat ca institutia europeana are in vedere achizitionarea unui pachet din din actiunile BCR intr-o prima etapa a privatizarii si nu in a doua, cum era stabilit initial in strategia aprobata anul trecut de Executiv. Pachetul pe care il va achizitiona va permite  BERD, potrivit lui Geiger, sa fie un actionar activ.
"Am avut investitii in peste 80 de banci din regiune. Este important sa recunoastem, in acest context, ca trebuie un angajament foarte serios pentru schimbare. BCR este o institutie care ne intereseaza foarte mult pentru investitii, mai ales ca Romania are perspective bune", a conchis Geiger.
 Strategia initiala de privatizare a BCR prevedea vanzarea a cel putin 51,8% din capitalul bancii catre un investitor strategic, a cel mult 10% catre investitorii institutionali BERD si/sau IFC, prin negociere directa, si a cel mult 8% catre asociatia formata din angajatii BCR, membrii Consiliului de Administratie al BCR sau persoane care au avut ultimul loc de munca la aceasta banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO