Bănci și Asigurări

BCR vrea sa stranga 250 mil. dolari de pe pietele externe

12.12.2003, 00:00 18



Banca Comerciala Romana (BCR) intentioneaza sa imprumute anul viitor peste 250 mil. $ de pe piata externa. Ieri, a anuntat mandatarea bancilor Bank Austria Creditanstalt, Citibank, Erste Bank si Raiffeisen pentru a aranja atragerea in luna ianuarie 2004 a unui imprumut sindicalizat in valoare de 100 mil. $.



De asemenea, presedintele BCR Nicolae Danila spune ca banca intentioneaza sa iasa tot in prima parte a anului viitor pe pietele externe cu o emisiune de eurobonduri.



"Intentionam sa iesim pe piata externa cu o emisiune de eurobonduri, in acest moment fiind in discutie cu doua banci de investitii pentru intermediere. Suma pe care intentionam sa o strangem este de 150 milioane de euro, pentru ca, pentru o suma mai mica, nu se justifica costurile. Cel mai probabil, titlurile vor fi emise pe o perioada de 7 sau 10 ani", a declarat Nicolae Danila, presedintele BCR, la finalul conferintei Banking on Romania, organizata la Londra in colaborare cu publicatia britanica The Banker. El a adaugat ca, cel mai probabil, emisiunea va fi lansata undeva in aprilie-mai 2004. Pana atunci, BCR va imprumuta 100 mil. $ sub forma unui credit sindicalizat pe 5 ani, cu o perioada de gratie de 4 ani, destinat acoperirii unor nevoi generale de finantare.



Conducerea BCR a inceput deja pregatirea terenului pentru iesirea pe pietele internationale, prezentandu-le bancherilor si investitorilor straini prezenti la conferinta The Banker o imagine completa a grupului BCR.



BCR este in acest moment in plin proces de privatizare, proces demarat in aceasta toamna prin preluarea de catre BERD si IFC a unui pachet de 25% din actiuni. In acest context, presedintele Danila spune ca tintele financiare ale BCR pana in 2006, noul stat de funtionare al bancii si, respectiv, noua structura organiztorica a acesteia vor fi aprobate in adunarea generala a actionarilor programata pentru sfarsitul lunii ianuarie 2004.



"Prima adunare generala cu noii actionari ai bancii va avea loc pe 19 decembrie, cand conducerea bancii va fi autorizata sa semneze o scrisoare de angajament cu privire la obligatiile pe care si le asuma in perioada urmatoare. A doua etapa, si mai importanta, incepe practic dupa AGA de la sfarsitul lunii ianuarie, cand vom stabili cu BERD si IFC noile tinte financiare pana in 2006, strategia viitoare de dezvoltare a bancii. Tot atunci, ei isi vor numi propriii oameni in conducerea administrativa a bancii, cate unul de fiecare parte", a mentionat presedintele bancii. El spune ca, pentru prima data in sistemul bancar, se va crea in interiorul bancii un departament special destinat structurarii BCR, care se va ocupa de implementarea planului de reorganizare si repozitionare a bancii pe piata.



Prezent la Londra, directorul BERD Maria Luisa Cicognani a mentionat ca viitoarea strategie a grupului BCR va avea trei piloni de baza: retail, finantarea municipalitatilor si a intreprinderilor mici si mijlocii.



"Ne preocupa in principal adoptarea unor proceduri si initierea unor actiuni care sa faca grupul BCR mai puternic in fata competitiei. Noi credem ca astfel de masuri sunt necesare, deoarece o data cu extinderea Uniunii Europene, competitia pe piata din regiune va creste in urmatorii ani", a explicat oficialul BERD. Ea spune ca "va fi elaborata o lista de prioritati", una din dintre ele avand ca tinta adancirea prezentei grupului BCR pe segmentul de retail, printr-o mai mare apropiere de clienti.



BCR detine in acest moment o cota de piata de 33%, administrand peste 4 milioane de conturi. Valoarea de piata a bancii se ridica la un miliard de dolari. oana.nuta@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO