Bănci și Asigurări

BNR: 40% din banii trimisi de romanii din strainatate vin din Italia, adica 1,7 mld. euro

07.11.2007, 19:16 63

Muncitorii romani din Italia, care se confrunta in aceste zile cu o grava criza de imagine generata de cazul Giovanna Reggiani, au trimis in tara in ultimii trei ani circa 3,5 miliarde de euro, contribuind semnificativ la cresterea puterii de consum, arata o estimare facuta de ZF pe baza transferurilor curente private publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Numai in primele opt luni ale acestui an, muncitorii romani din Italia au trimis in tara peste 1,7 miliarde de euro, adica 40% din totalul sumei transferate din strainatate in Romania in aceasta perioada, conform datelor BNR.
"Transferurile facute din Italia au o pondere de circa 40% in creditul contului de transferuri curente private, care este de 4,2 mld. euro pe primele opt luni, in timp ce cele din Spania au o pondere de 30%. Celelalte tari precum Marea Britanie, Germania sau SUA urmeaza la o distanta considerabila, contribuind cu 5% la transferurile totale", a spus Constantin Chirca, director adjunct al Directiei de Statistica din BNR.
Banii trimisi de muncitorii romani care muncesc in afara tarii au crescut de la an la an. Astfel, daca in 2004 ei au trimis 3,1 mld. euro, in 2005 suma trimisa s-a ridicat la 3,9 mld. euro, in 2006 a ajuns la 5,2 mld. euro, iar pentru anul acesta se prognozeaza 7 mld. euro, tinand cont de evolutia din primele opt luni.
Potrivit lui Chirca, aceasta valoare nu va cunoaste nicidecum o scadere in urmatorul an. "Italienii nu au niciun interes sa trimita acasa muncitorii romani. Estimam ca anul viitor valoarea sumei trimise va fi cel putin egala cu cea din acest an. Scandalul din Italia ar putea totusi sa creasca ponderea transferurilor din Spania", a spus Chirca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO