Bănci și Asigurări

BNR a mai luat 4,7 mld. lei de pe piata monetara

20.12.2005, 20:13 13

BNR a atras ieri tot excesul de lichiditate din piata monetara, respectiv 4,7 miliarde de lei (echivalentul a 1,3 miliarde de euro), la o dobanda de 7,5% pe an. Aceasta este a doua licitatie organizata de banca centrala in ultimele zile, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute a vandut certificate de depozit la trei luni in valoare de 5 miliarde de lei (1,36 miliarde de euro).

La licitatia de ieri, BNR a setat nivelul dobanzii la 7,5% pe an (plafon fix) si a atras in totalitate ofertele inaintate de bancile comerciale.

Piata astepta o asemenea miscare, in conditiile in care dupa licitatia de saptamana trecuta ramasese lichiditate in piata, iar dobanzile pe termen scurt oscilau in intervalul 1%-3% pe an. De altfel, saptamana trecuta ajunsese la scadenta o serie de depozite la o luna in valoare de 4 miliarde de lei care ramasese neabsorbita, alimentand astfel excesul de lichiditate. Dupa interventia de ieri, dobanda la depozitele pe o zi a crescut la 4,5%-7% pe an.

Dealerii spun ca si in aceste conditii au mai ramas bani in piata, iar dobanzile au coborat usor pana la 6,5%, nivel la care s-au desfasurat majoritatea tranzactiilor.

Inainte de licitatia de joia trecuta, BNR nu mai intervenise in piata de la sfarsitul lui noiembrie, permitand astfel acumularea unui exces de lichiditati semnificativ.

Astfel, pe parcursul acumularii de lei in exces, dobanzile pe termen scurt au crescut mai intai pana la 6%-8% pe an, piata asteptandu-se la noi licitatii, dupa care au coborat.

Dealerii spun ca BNR a supraestimat probabil capacitatea de acordare de credite in lei a bancilor, presupunand ca nu se va acumula un exces de lichiditate sensibil.

La licitatia de joi ofertele bancilor au totalizat insa 6,6 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), depasind cu mult suma pe care BNR a atras-o. In aceste conditii dobanzile pe termen scurt au afisat doar o "tresarire", dupa care au coborat din nou la 1% pe an.

In opinia dealerilor, BNR nu a fost consecventa cu anuntul privind cresterea volumelor sterilizate, iar piata nu mai are acum incredere intr-un anumit nivel al dobanzilor. Pe de alta parte, dupa aceasta interventie care a abosrbit aproape in totalitate excesul de lei, dobanzile ar putea sa ramana la niveluri mai ridicate, cel putin pana cand o alta serie de depozite va ajunge la scadenta, ceea ce se va intampla chiar la sfarsitul acestei saptamani.

In luna noiembrie BNR a anuntat revizuirea politicii de actiune pe piata monetara, in sensul unei sterilizari mai bune a excesului de lei, dupa ce dobanzile se prabusisera la minime istorice. Scaderea dobanzilor pe piata monetara a determinat bancile sa scada si dobanzile platite clietilor, pana la niveluri real negative, care au descurajat economisirea.

Datorita absentei prelungite a BNR din piata monetara nu s-a consolidat un nivel mai ridicat al dobanzilor, iar bancile comerciale - cu doua exceptii - nu au majorat dobanzile platite clientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO