Bănci și Asigurări

BNR a mai scos 5 mld. lei din piata monetara

14.03.2006, 00:00 17

BNR a atras ieri din piata monetara 5 mld. lei (echivalentul a 1,4 mld. euro) in depozite la o luna, la o dobanda de 8,5% pe an.

Banca centrala a acceptat putin peste 81% din ofertele inaintate de bancile comerciale. In conditiile in care saptamana aceasta ar trebui sa ajunga la scadenta alte emisiuni cu volume semnificative, dealerii au considerat nivelul destul de scazut. Astfel, dobanzile pe termen scurt au coborat usor, osciland intre 6% si 7% pe an. Pe de alta parte, BNR revine la niveluri inalte de sterilizare, dupa ce la licitatiile organizate saptamana trecuta a atras intr-o proportie destul de mica ofertele inaintate de bancile comerciale.

De la inceputul lui februarie, cand a majorat dobanda de interventie cu un punct procentual, la 8,5% pe an, BNR a folosit acest nivel la toate licitatiile si a respectat si frecventa saptamanala anuntata pentru atragerea de depozite. Gradul de acceptare al ofertelor bancilor a variat insa semnificativ, mergand de la putin peste 20% pana la 100%.

Luna trecuta BNR a atras din piata 12 mld. lei, iar de la inceputul lui martie sterilizarile insumeaza 7,75 mld. lei. Banca centrala atrage insa lichiditati numai pe termen scurt, instrumentele sale avand maturitati de una si trei luni.

Sterilizarea completa a excesului de lichiditati la o licitatie de la sfarsitul lui februarie a impins insa piata intr-o criza temporara de lichiditati, bancile neavand disponibil pentru a constitui rezervele minime obligatorii. In acest context, dobanzile au urcat vertiginos, ajungand pana la 23-24% pe an, fata de 8%, in mod curent.

Potrivit oficialilor bancii centrale, posibilitatea de planificare a fluxurilor de lichiditati ar trebui sa duca la adancirea pietei monetare si la imbunatatirea lichidatii. Lichiditatea pietei a ramas insa scazuta, volumele tranzactionate in zilele in care nu sunt organizate licitatii osciland in jurul nivelului de un miliard de lei. In sedinta de vineri, tranzactiile pe piata au totalizat putin peste un miliard de lei, insa media saptamanii trecute a fost de 0,8 mld. lei. In luna februarie, media zilnica a tranzactiilor de pe piata a fost de 1,5 mld. lei. Anul trecut, media zilnica pe februarie a fost usor mai mica, la 1,3 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO