Bănci și Asigurări

BNR a majorat din nou dobanda de interventie pe piata monetara

21.11.2003, 00:00 35

Banca Nationala a Romaniei a fost hotarata. Surpinzator de repede, practic doar la doua zile dupa un anunt destul de incert in acest conext, banca centrala a decis sa majoreze din nou, cu un punct procentual, dobanda de interventie pe piata monetara interbancara: de la 20,25% la 21,25%.
"In conformitate cu strategia de actiuni proactive anuntata inca din luna august, avand ca obiectiv atingerea tintei de inflatie de 14% stabilite pentru anul 2003 si de 9 % pentru 2004, Banca Nationala a Romaniei a hotarat majorarea cu un punct procentual a dobanzii sale de interventie, de la 20,25% la 21,25%, cu incepere de la 20 noiembrie 2003", precizeaza banca centrala.Aceasta ar fi a treia majorare a dobanzii de sterilizare a lichiditatii de pe piata interbancara pe care banca centrala o opereaza in mai putin de 4 luni. Reactia bancilor a fost ieri pe masura. Desi banca centrala intentiona sa atraga din piata 3.300 miliarde de lei, in cele din urma - ca urmare a cresterii dobanzii acceptate a€“ bancile au plasat 4.160 miliarde de lei. Depozitele au fost pe o luna, iar dobanda platita de 21,25% pe an.Cu exceptia plasamentelor la banca centrala, pe piata monetara interbancara nu prea s-au facut tranzactii ieri. La inceputul acestei saptamani, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a lasat sa se inteleaga ca in urmatoarele doua-trei luni dobanzile vor mai creste usor, dupa care undeva in primavara anului viitor, odata cu intrarea inflatiei pe un trend evident descendent, acestea vor incepe din nou sa scada.Ritmul de crestere al creditului neguvernamental, mult prea mare si in opinia multora nesustenabil, si erodarea economisirii - pe fondul scaderii dobanzilor la depozite pana chiar spre nivele real negative - sunt printre principalele griji ale bancii centrale, alaturi de mentinerea inflatiei in limite normale.In contextul ultimelor noutati, este de asteptat ca pana la sfarsitul anului sa mai asistam la o crestere a dobanzilor platite de banci pentru depozitele bancare - asa cum s-a intamplat de fiecare data, dar si la o scumpire - chiar daca nu anuntata oficial - a creditului.



Piata valutara, destul de linistita
Pe piata valutara interbancara leul si-a continuat deprecierea fata de moneda europeana, cu un ritm mult mai usor fata de ziua precedenta, Banca Nationala calculand un curs de schimb de 40.094 lei/euro. Volumele de tranzactionare au fost mult mai mici decat in zilele precedente, asta si pentru ca pe pietele externe euro a fluctuat intr-un interval destul de mic si cu variatii mici. Maximul atins a fost de 1,1943 dolari pentru un euro, respectiv minimul de 1,1875 dolari pentru un euro. Marea majoritate a tranzactiilor s-au facut ieri in jur de 40.060/40.090 lei/euro, dar la inchidere, pe fondul unor ordine mari de cumparare de euro lansate de una dintre bancile active pe piata, euro se cota in jur de 40.150/40/180 lei.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO