Bănci și Asigurări

BNR a pierdut aproape 750 mil. euro din rezervă în noiembrie

BNR a pierdut aproape 750 mil. euro din rezervă în...

Autor: Andra Oprescu

02.12.2014, 14:18 1193

Rezervele valutare administrate de BNR s-au redus cu 747 milioane de euro în noiembrie, ajungând la 31,47 miliarde de euro. Scăderea a avut loc pe fondul deciziei băncii centrale de a tăia rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută de la 16% la 14%, dar şi al unor plăţi în contul datoriei plublice.

Ieşirile de valută au însumat aproape 1,9 miliarde euro şi includ impactul intrării în vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii la pasivele în valută de la 16% la 14%, modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, dar şi plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută. În noiembrie a fost rambursat echivalentul a 326 milioane de euro din împrumutul către FMI.

Intrările au fost de aproximativ 1,1 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,17 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur)  au fost finalul lunii noiembrie de 34,6 miliarde de euro faţă de 35,3 miliarde  euro la finalul lunii octombrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO