Bănci și Asigurări

BNR a scos echivalentul a 5,2 mld. euro din piata monetara in aprilie

03.05.2006, 00:00 15

BNR a scos din piata monetara 18,1 miliarde de lei (echivalentul a 5,2 mld. euro) in aprilie, prin atragerea de depozite la o luna si vanzarea de certificate de depozit.

Aceasta este a doua luna consecutiva in care banca centrala atrage din piata echivalentul a peste 5 miliarde de euro, continuand seria de sterilizari agresive inceputa inca din ultimele luni ale anului trecut. Volumul atras in aprilie este doar usor mai mic fata de cel din martie, cand BNR a sterilizat 18,8 miliarde de lei, dar le depaseste sensibil pe cele din primele doua luni ale anului.

Inca din martie BNR atrage integral sumele licitate de bancile comerciale, in cadrul unei politici monetare stranse, care vizeaza mentinerea dobanzilor pe piata la niveluri apropiate de 8% pe an.

Volumul atras in aprilie a fost insa usor mai mic decat cel al sumelor care au intrat in piata, prin ajungerea la scadenta a unor emisiuni anterioare. Luna trecuta au ajuns la scadenta emisiuni care totalizau putin peste 21 de miliarde de lei (16,6 miliarde de lei in depozite la o luna si 4,5 miliarde de lei reprezentand certificate de depozit).

In aceste conditii ratele pe termen scurt au inregistrat la jumatatea lunii o cadere spectaculoasa, intrand din nou sub nivelul de 1% pe an, cu toata sterilizarea agresiva. Aceasta dupa ce in piata au intrat intr-o singura saptamana peste 9 miliarde de lei, reprezentand scadente. De altfel, evolutia dobanzilor din aprilie a urmat scenariul din luna martie, cand inainte de sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii ratele s-au prabusit, pe fondul excesului de lichiditati.

Dobanzile s-au redresat in ultimele zile ale lui aprilie, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii, care a adus o nevoie mai mare de lichiditate din partea bancilor. Totodata, BNR a hotarat in ultima saptamana a lui aprilie sa reprogrameze o licitatie pentru atragerea de depozite, care pica intr-o zi nelucratoare. De altfel, la fel s-a intamplat si cu licitatia programata pentru inceputul acestei saptamani, cand pietele financiare locale au fost inchise. Prima licitatie din mai, organizata ieri, a adus rezultate in linie cu asteptarile pietei. Banca centrala a atras 1,6 miliarde de lei (aproximativ 460 de milioane de euro) in depozite la o luna. La licitatie au participat 10 banci comerciale, iar ofertele lor au fost acceptate integral. Dobanda la care sumele au fost plasate a ramas de 8,5% pe an, in conditiile in care nicio banca nu a cerut un nivel diferit.

Saptamana viitoare este programata o sedinta de politica monetara la banca centrala, insa jucatorii au asteptari moderate privind o noua crestere a dobanzii de interventie, iar o astfel de miscare nu a fost luata in calcul la stabilirea preturilor pe piata. Dobanzile pe termen scurt oscileaza in continuare intre 7,5% si 8,5% pe an.

Datele BNR arata ca la sfarsitul lui martie sumele atrase la BNR prin cele doua instrumente de sterilizare - depozite la o luna si certificate de depozit - ajunsesera la 23,15 miliarde de lei (echivalentul a 6,5 miliarde de euro), in crestere cu aproape 16% in euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut. La inceputul anului soldul atinsese chiar un varf de 25,6 miliarde de lei (putin peste 7 miliarde de euro.) Oficialii bancii centrale spun ca economia nu poate absorbi aceste sume, in lipsa unor proiecte viabile, dar se plang de costurile mari legate de sterilizare.

BNR a promovat din martie un program stabil al licitatiilor, cu scopul de a imbunatati transparenta operatiunilor, dar si de a stimula piata. Cu toate acestea, banca centrala ramane principalul jucator din piata monetara, iar in zilele in care nu sunt organizate licitatii volumul tranzactiilor scade sensibil. Practic, volumele dintr-o zi fara licitatii sunt sensibil egale cu cele inregistrate in urma cu un an, reprezentand putin peste un miliard de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO