Bănci și Asigurări

BNR a vandut in ianuarie 68 mil. dolari

05.02.2003, 00:00 13

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a vandut luna trecuta aproape 68 milioane de dolari pentru a dimina aprecierea leului in raport cu valuta americana, pozitia de vanzator net de valuta fiind de altfel specifica primei luni din an. Cu toate acestea, cererea mare de valuta din prima parte a lunii trecute si miscarile raportului euro/dolar pe pietele internationale, mai ales in a doua parte, au facut ca ianuarie sa intre in istorie cu una dintre cele mai semnificative aprecieri a leului in raport cu dolarul - 1,1%.
Prezenta bancii centrale pe piata, ca vanzator net de valuta, mai evidenta in primele doua saptamani ale lunii trecute, a fost conditionata pe de o parte de cererea mare de valuta venita mai ales din partea clientilor  care isi reconsiderau pozitiile in valuta dupa vanzarile masive din decembrie, dar si pentru ca in aceea perioada raportul euro/dolar batea mai mult pasul pe loc.
Daca luna ianuarie a fost pana acum, din experinta, o luna in care cererea de dolari - moneda de referinta inca in economia romaneasca- este mult mai mare decat in mod obisnuit  si in care de obicei leul se depreciaza in raport cu dolarul, in acest ianuarie lucrurile nu au stat chiar asa. Mai exact: valuta americana a slabit cu 1,1% in raport cu leul -  daca la inceputul lunii un dolar facea 33.500 de lei in ultima zi a lui ianuarie acestea putea fi schimbat cu 33.130 lei. Raportat la euro leul a scazut in prima luna a anului cu 2,7%.
Exemplu sta si anul trecut cand exact pe vremea asta lucrurile erau tocmai invers: deprecierea leului in raport cu dolarul a fost de 1,85%, in timp ce raportat la euro leul se aprecia cu 0,4%. Si anul trecut in ianuarie banca centrala raporta tot o pozitie de vanzator net de valuta, dar in suma de 104 milioane de dolari.
Chiar daca a fost prezenta pe piata si a vandut dolari, Banca Nationala a reusit sa incheie ianuarie cu o rezerva valutara de 6,271 miliarde de dolari, cu 127 milioane de dolari mai mult decat nivelul acesteia la sfarsitul anului trecut. De altfel, trendul de crestere s-a mentinut si pe tot parcusul anului trecut. Anul 2002 s-a incheiat cu o rezerva valutara de 6,1 mld.$ (5,894 mld.euro), cu mai mult de un miliard de dolari peste tinta stabilita la inceputul anului. Initial conducerea BNR estima ca anul 2002 se va incheia cu o rezerva valutara in jur de 5 mld.$, nivel depasit insa inca din luna mai a anului trecut. Comparativ cu 2001, la sfarsitul caruia rezervele valutare au fost de 3,9 mld.$, banca centrala a reusit sa raporteze in 2002 un plus de 2,2 mld. $.
Luna trecuta in buzunarele BNR au intrat insa si aproape 250 milioane de dolari din modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisione bancare sau cotizatii.
Rezerva de aur s-a mentinut la 105,3 tone, valoarea totala a acesteia fiind de 1,25 miliarde de dolari. In ansamblu, rezervele internationale ale BNR - aur plus rezerve valutare - se situeaza la peste 7,5 miliarde de dolari (6,9 miliarde euro).
Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 1,72 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO