Bănci și Asigurări

BNR: Chiar si caderea unei banci mici ar fi riscanta

BNR: Chiar si caderea unei banci mici ar fi riscanta

Ion Dragulin, seful Directiei de Stabilitate Financiara din BNR

07.12.2008, 18:21 29

Banca Nationala se uita cu mare atentie la toate bancile din sistem, pentru ca in aceasta perioada chiar si caderea unui jucator de talie mica ar distruge increderea clientilor, reprezentand astfel un risc sistemic.

"Nu poti sa intervi oriunde este nevoie. Interventiile trebuie facute acolo unde eficienta este maxima, ca regula in cazul bancilor de importanta sistemica. Dar si o banca mica disemineaza neincrederea deponentilor tot ca o banca mare. Acum efectul de contagiune este mai puternic decat in crizele precedente", a explicat Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate Financiara din BNR.
Daca o banca ar avea probleme de lichiditate si poate oferi garantii eligibile la BNR poate sa primeasca lichiditate. Daca banca este insa insolvabila si are importanta sistemica, Guvernul poate interveni prin preluarea creditelor neperformante si injectare de capital, spune oficialul BNR.
Dragulin a explicat ca, in situatii de criza bancara sau de puternice socuri asupra bancilor, guvernele pot oferi garantia statului pentru emisiuni noi de capital sau chiar poate injecta capital in unele banci, solutii aplicate de unele state.
Guvernele sunt intotdeauna solvabile si garantiile oferite pot sa garanteze succesul noilor emisiuni de capital.
Interventia Guvernului este o solutie si pentru situatii in care increderea intre banci pe piata scade foarte mult, iar banca centrala injecteaza lichiditati pe masura mijloacelor pe care le are la dispozitie, pe masura colateralului existent in piata si isi epuizeaza mijloacele. Un exemplu de acest gen este situatia tensionata existenta pe piata interbancara in octombrie. Prin aceasta interventie se urmareste redresarea situatiei de lipsa de incredere totala pe piata interbancara, daca problema este lipsa de incredere. Este cazul in care unele banci au lichiditate, dar nu mai vor sa imprumute alte banci, cu probleme de lichiditate, nu de solvabilitate. Dar, interventiile guvernamentale, de genul garantarii emisiunilor de capital sau a celor de obligatiuni sunt limitate in timp.
Oficialul BNR noteaza ca in cazul unei crize persistente, Guvernul ar putea sa ofere garantii pentru plasamentele realizate de banci pe piata interbancara.
"Daca ne-am inselat in ceea ce priveste redresarea durabila a functionarii pietei interbancare si neincrederea se va reinstala, cu caderea operatiunilor interbancare, tranzactiile interbancare pot fi garantate de catre Guvern", a spus directorul departamentului Stabilitate Financiara. Aceasta ar insemna ca statul sa garanteze ca daca o banca ofera un imprumut altei banci, la scadenta isi va recupera banii.
In octombrie, cea mai neagra luna pentru pietele financiare internationale, bancile locale au imprumutat de la BNR o suma record de 48,99 mld. lei (echivalentul a 13,3 mld. euro), la o dobanda de 14,25% pe an, in conditile in care nu au mai putut sa atraga finantari din piata. Suma reprezinta un soc pentru piata, aratand cat de tensionata a fost situatia din octombrie, cand bancile practic nu au mai avut incredere sa isi acorde imprumuturi intre ele. BNR a optat atunci pentru injectii de lichiditati (atat prin fereastra permanenta de credit lombard, cat si prin operatiuni bilaterale, inclusiv tranzactii valutare de tip swap). Dragulin a explicat ca, intr-un scenariu de criza pe piata interbancara, dupa ce banca centrala a injectat lichiditate la nivelul garantiilor oferite si piata tot blocata ramane - lucru greu de imaginat - nu ar fi exclusa solutia garantarii de catre stat a acestor tranzactii pe o perioada limitata.
Astfel de planuri de interventie guvernamentala au fost gandite in mai multe state. Inclusiv in Austria si Grecia - unde isi au centralele majoritatea grupurilor de top din sistemul bancar local- au fost dezvoltate astfel de planuri, prin care Guvernul a garantat tranzactiile interbancare, dar a oferit si alternativa infuziilor de capital pentru banci.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO