Bănci și Asigurări

BNR continua sa intervina pe piata monetara, taind din avantul euro

25.11.2005, 20:37 18

Euro a continuat ieri sa scada usor, in contextul in care banca centrala a intervenit din nou pe piata monetara pentru a aspira lei in depozite cu scadenta la o luna la o rata anuala de dobanda de 7,5% - egala cu dobanda de politica monetara.

BNR a atras de la bancile comerciale 3 miliarde de lei (833 milioane de euro), reprezentand circa 70% din totalul cererilor venite din partea acestora.

Este cea de-a treia operatiune de sterilizare substantiala realizat de Banca Nationala de la inceputul acestei luni, la o dobanda aproape dubla fata de nivelurile practicate in septembrie-octombrie.

In urma operatiunii de sterilizare de ieri, dobanzile medii pe piata monetara au urcat usor, ajungand la 3,56%/an pe o zi si 5,19% la o saptamana, in timp ce ratele aferente scadentelor mai lungi au ramas neschimbate.

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, considera ca rata dobanzii de politica monetara se situeaza "la un nivel adecvat", evitand insa sa se pronunte daca raportul actual de schimb al euro reprezinta nivelul de echilibru actual pe piata.

BNR a calculat ieri un curs de 3,6524 lei pentru un euro, cu 0,0110 unitati fata de ziua precedenta. La acest nivel, euro pastreaza o apreciere de aproape 1,3% fata de leu acumulata numai in ultima luna. Este pentru a treia oara de la inceputul lui noiembrie cand cursul euro isi schimba directia, dupa ce in prima parte a lunii testase un maxim de 3,69 lei.

In acelasi timp, noiembrie se remarca prin continuarea tendintei de scadere abrupta a volumului tranzactiilor pe piata valutara. De la un varf de peste 13,4 miliarde de euro inregistrat in august, operatiunile s-au redus drastic in octombrie, ajungand la 8,5 miliarde, pentru ca in primele trei saptamani din noiembrie sa nu treaca nici de 1,5 miliarde de euro.

In mod evident, scaderea este legata de diminuarea pana la zero a interventiilor bancii centrale, greutatea acesteia ca jucator pe piata fiind la fel de vizibila ca in cazul pietei monetare interbancare. Acolo, in perioada septembrie-octombrie, cand BNR a redus drastic operatiunile de absorbtie a lichiditatilor, media zilnica a tranzactiilor interbancare s-a prabusit pur si simplu, de la un varf de 1,24 mld. lei in iulie (circa 345 milioane de euro) la 435 milioane de lei (120 milioane de euro) la nivelul lunii octombrie.

Absenta BNR de pe piata valutara in cursul lunii octombrie este certa, insa atitudinea neinterventionista pare sa fi fost mentinuta si in noiembrie.

Un indiciu in acest sens il poate constitui, de exemplu, scaderea sub 400 de milioane de euro a volumului mediu zilnic al trazanctiilor de pe piata valutara. Din aceasta perspectiva, pe 23 noiembrie a fost inregistrata o crestere usoara, pana la aproape 473 de milioane, conform statisticilor BNR.

Cele mai substantiale scaderi de volume sunt consemnate in cazul operatiunilor interbancare. Astfel, de la o medie zilnica de 223 milioane de euro in saptamana 7-11 noiembrie, in saptamana urmatoare tranzactiile interbancare au scazut la o medie de 135 de milioane pe zi.

In acelasi timp, vanzarile de valuta catre clientii bancilor au continuat sa depaseasca volumul cumpararilor cu circa 10 milioane de euro ca medie zilnica.

Volume mai scazute ale tranzactiilor de pe piata valutara au fost inregistrate si in primavara, luna mai consemnand un minim de 4 miliarde de euro.

razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO