Bănci și Asigurări

BNR continua sterilizarea partiala, desi aprecierea leului s-a oprit

30.01.2007, 19:14 25

BNR mentine politica de sterilizare partiala a excesului de lei din piata monetara, desi tendinta de apreciere a leului a fost oprita de repozitionarea jucatorilor speculatori pe economiile emergente.
BNR a atras ieri depozite la o luna in valoare de 2 miliarde de lei, reprezentand insa numai 16,95% din oferta totala inaintata de bancile comerciale. La licitatia de ieri au participat 31 de banci comerciale.
Dupa anuntarea rezultatelor licitatiei, dobanzile pe termen foarte scurt au coborat cu un punct procentual, la 5,5%-6,5% pe an.
Pana saptamana trecuta dobanzile pe piata au stationat la niveluri foarte scazute, in jur de 1%, pe fondul excesului de lei. Ratele au crescut in ultima zi a saptamanii trecute, odata cu inceperea unei noi perioade de constituire a rezervelor minime obligatorii. Aceasta in conditiile in care dealerii prefera sa mentina sume mai mari in conturile pentru rezerve la BNR, astfel ca cererea de lichiditati creste.
Piata monetara este inundata de lichiditati, in conditiile in care banca centrala sterilizeaza din decembrie numai partial, iar rata de acceptare a fost scazuta la ultimele licitatii. BNR a adoptat aceasta politica pentru a tempera aprecierea leului, cand cotatiile s-au apropiat la inceputul lui decembrie de nivelul de 3,4 lei/euro.
Chiar si asa, din piata au iesit sume importante, in conditiile in care si Ministerul Finantelor a reluat emisiunile de titluri pe piata interna. De altfel, Finantele au progamata pentru joi, 1 februarie, o licitatie pentru vanzarea de titluri de stat in valoare de 1 miliard de lei.
Decizia de ieri a BNR nu a creat niciun efect pe piata valutara, unde cotatiile au ramas stabile pe toata durata sedintei de tranzactionare, in jurul nivelului de 3,4020/3,4070 lei pentru un euro. Si pe pietele externe cotatiile au fost foarte stabile, in conditiile in care jucatorii speculatori au fost ieri in expectativa.
Volumele tranzactionate pe piata valutara de la Bucuresti au fost scazute. BNR a calculat un curs de 3,4047 lei pentru un euro, cu 0,6 bani sub nivelul anterior. Dolarul a pierdut 0,62 de bani, coborand la 2,6358 lei. In sedinta de vineri, euro urcase la Bucuresti pana spre 3,43 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO