Bănci și Asigurări

BNR: Cursul se afla sub presiune si nu putem interveni prea mult

BNR: Cursul se afla sub presiune si nu putem interveni prea mult
16.10.2009, 00:00 62

Cursul valutar ar putea inregistra fluctuatii semnificative inperioada urmatoare ca urmare a situatiei macroeconomice, iarinterventia pe piata a bancii centrale va fi limitata pentru a nufi puse in pericol obiectivele pe termen lung ale Romaniei, inspecial aderarea la zona euro, a declarat Ion Dragulin, directorulDirectiei de stabilitate financiara din BNR.

"Pe cadrul macroeconomic actual nu avem sperante sa vedem uncurs valutar prea stabil in perioada urmatoare. BNR nu poateinterveni prea mult pentru ca o asemenea situatie ar periclitaadoptarea monedei unice, politicile macroeconomice avand un rolmult mai important in limitarea fluctuatiei cursului decatinterventia directa a bancii centrale", a spus Dragulin, la unseminar pe teme imobiliare organizat de Finmedia.

El considera ca este nevoie urgenta de politici macroeconomicecare sa transmita un semnal puternic pietei si sa permita scadereadobanzilor si reluarea creditarii.

"Este clar ca sunt probleme macroecono-mice si macroprudentialecare nu pot fi depasite fara ajustarea inflatiei si a dobanzilorcare sa confere incredere pietei. Fara ajustarea politicilorsalariale si fiscale nu putem vorbi insa de o capacitate foartemare a bancilor de a reduce dobanzile", a precizat el.

Bancile au totusi in continuare o marja de manevra in ceea cepriveste reducerea dobanzilor, iar banca centrala va continua saincurajeze acest trend prin relaxarea politicii monetare, a mainotat Dragulin.

"Nu va fi insa un proces rapid ca urmare a situatieimacroeconomice interne si internationale. Mai mult, bancilemanifesta neincredere atat in raport cu potentialii clienti, cat siin raport cu piata interbancara", a avertizat el.

Neincrederea bancilor vine in conditiile in care portofoliile decredite s-au deteriorat constant in ultimul an, iar prognozeleindica o continuare a acestei tendinte ca urmare a cresteriisomajului si a instabilitatii cursului de schimb. Cele mai marineperformante se inregistreaza in sectorul creditelor contractatede companiile din imobiliare si constructii.

"Populatia s-a comportat in materie de credite ipotecareremarcabil de bine in aceasta perioada dificila. Problema cea maiimportanta se localizeaza la nivelul imobiliarelor siconstructiilor, aceste companii avand probleme in a-si depasiactuala situatie financiara. Restantele pe segmentul imobiliar sicel al constructiilor sunt duble fata de restantele medii lanivelul tuturor companiilor", a spus Dragulin.

Bancile au o expunere de circa 23% din portofoliul de credite pesegmentul imobiliar si cel al constructiilor, potrivit datelor BNR.In acelasi timp, problemele din aceste sectoare s-au acutizat inconditiile in care au fost sustinute in mare parte de finantareaexterna. Imobiliarele si constructiile detin 45% din datoriaexterna pe termen mediu si lung a Romaniei si 32% din datoriaexterna pe termen scurt.

De asemenea, Dragulin spune ca se simte necesitatea mai multorschimbari si la nivelul politicilor microprudentiale.

"Principala intrebare este, in acest moment, daca putem sau nusa umblam la provizioane avand in vedere rolul important alacestora. In acest moment, nivelul provizioanelor nu este unulexcesiv, dar este posibil sa se faca unele ajustari care sa usurezepovara bancilor", spune oficialul BNR.

Ce spune Dragulin:

  • Cele mai mari probleme cu restantele se inregistreaza in zonacreditelor contractate de companiile imobiliare si deconstructii.
  • 23% din creditele acordate de banci sunt in sectorul imobiliarsi cel al constructiilor.
  • Nivelul provizioanelor nu este unul excesiv, dar este posibilsa se faca unele ajustari pentru a reduce presiunea asuprabancilor.
  • Testele de stres efectuate de BNR in primavara nu sunt foarterelevante, fiind mult mai potrivite pentru perioade de stabilitateeconomica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO