Bănci și Asigurări

BNR discuta azi cu bancherii comerciali despre deciziile de vineri

13.07.2005, 19:36 15

Dupa masurile adoptate vineri de Consiliul de Administratie al BNR privind rezerva minima obligatorie si limitarea riscului la creditele acordate persoanelor fizice, conducerea Bancii Nationale urmeaza sa se intalneasca astazi cu presedinti de banci comerciale membre ale ARB, pentru a discuta aplicarea respectivelor decizii.

Banca Nationala a acceptat sa lase la latitudinea bancilor comerciale stabilirea categoriilor de venituri considerate eligibile pentru a fi luate in calcul la determinarea capacitatii unui client de a rambursa un credit, precum si a coeficientilor de ajustare a veniturilor respective, in functie de gradul de certitudine si de caracterul de continuitate ale acestora.

De asemenea, noile norme de creditare aprobate vineri de Consiliul de Administratie al BNR prevad libertatea bancilor de a stabili aria de cuprindere a notiunii de "familie", atunci cand este vorba de stabilirea veniturilor nete totale pe care se poate conta in analiza unui dosar de credit. In principiu, prin familia solicitantului se intelege sotul/sotia si rudele si afinii acestuia, care locuiesc si gospodaresc impreuna cu solicitantul creditului, insa bancile au libertatea de a stabili o definitie mai restransa.

In acelasi timp, normele nu impun standarde privind modul de evaluare a bonitatii tertilor garanti. Evident, BNR nu interzice stabilirea unor cerinte de creditare mai restrictive decat cele prevazute de normele sale.

Prin intermediul normelor, banca centrala incearca sa ajunga si la societatile de credit de consum, independente sau afiliate unor banci, care tind sa se sustraga restrictiilor care le sunt impuse bancilor comerciale, desi acorda volume de credite din ce in ce mai mari pentru persoane fizice.

Astfel, in cazul contractelor de finantare incheiate intre o banca si o societate de acest tip, banca va fi obligata sa includa clauze prin care sa impuna societatii respective conditii de acordare, derulare si garantare a creditelor destinate persoanelor fizice "cel putin la fel de stricte precum cele cuprinse in norme".

Daca in cazul societatilor de credit afiliate unor banci mari este de asteptat ca aceasta prevedere sa fie respectata, aplicarea normelor va fi dificil de urmarit in cazul societatilor independente.

Tocmai de aceea, BNR sustine necesitatea reglementarii in mod unitar a cerintelor privind creditarea persoanelor fizice si in cazul creditorilor nebancari, in prezent nereglementati - aici fiind vorba de firmele de credit de consum si de firmele de leasing.

La solicitarea bancilor comerciale, BNR a acceptat ca in cazul creditelor de consum de valoare mica si medie sa nu impuna obligatia intocmirii de referate, care ar fi marit birocratia aferenta operatiunii de acordare a unui credit. De asemenea, obligativitatea urmaririi situatiei garantiilor si a destinatiei creditelor a fost circumstantiata, prin includerea sintagmei "dupa caz", astfel incat sa se evite aparitia unor dificultati in aplicarea normelor in cazul facilitatilor pe descoperit de cont si a altor forme de finantare pentru care nu se poate asigura aplicarea prevederii respective. Normele mai precizeaza ca pentru calculul veniturilor nete ale solicitantului de credit vor fi scazute din totalul veniturilor acestuia si ale familiei acestuia angajamentele de alta natura decat cele decurgand din contracte de credit si asimilate acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO