Bănci și Asigurări

BNR manipuleaza piata dupa propriul plac

05.04.2001, 00:00 16



Piata valutara interbancara a fost ieri destul de linistita, cu exceptia finalului de sedinta cand in ring au aparut ceva mai multe ordine de vanzare si cotatiile au scazut usor. Potrivit dealerilor banca centrala a aparut indirect in piata , prin intermediul unei banci mari de stat, si a cumparat valuta.

"Nu a fost insa suficient pentru ca dupa anuntarea cursului oficial in piata au aparut ordine de vanzare si cotatiile au inchis sedinta la un nivel sub cel de la deschidere", a comentat un dealer.

La deschiderea sedintei primele tranzactii s-au facut la 27.620/27.625 lei/dolar, peste inchiderea din ziua precedenta, si la acest nivel piata a stat cateva ore. Inainte de anuntarea fixingului banca centrala a cumparat ascuns valuta din piata si cotatiile au ajuns la 27.624/27.627 lei/dolar.

Dupa anuntarea cursului oficial valabil pentru astazi, stabilit de BNR la 27.625 lei/dolar, in piata au aparut ordine de vanzare de valuta si cotatiile au intrat pe un trend usor ascendent. La inchidere ultimele tranzactii se faceau la 27.618 /27.623 lei/dolar.

"Piata a fost destul de linistita. Este drept ca nici nu prea s-au facut tranzactii in ringurile dolar-leu, ochii tuturor fiind indreptati catre piata euro/dolar", a comentat un dealer. Trendul ascendent urmat de cotatia leu/euro a continuat si ieri ajungand la 24.744 lei/euro.

La casele de schimb nu au avut loc modificari insemnate in evolutia cotatiilor, acestea osciland in intervalul 27.200-27.400 lei/dolar la cumparare, respectiv 27.500-27.700 lei/dolar la vanzare.

Piata monetara a fost extrem de linistita. Dobanzile la depozitele overnight au fost in jur de 45/51%, in timp ce pentru depozitele la saptamana s-au facut tranzactii pentru dobanzi de 44/50%.

BNR nu a fost prezenta pe aceasta piata. "S-au facut foarte putine tranzactii. Au fost doar cateva banci care au avut nevoie de lei", a mai adaugat un alt dealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO